Diversiteit Afrikaanse zoetwaterkrabben door ecologische en seksuele selectie
Promotie Biologie
woensdag 24 oktober, 14.00 uur
Het Afrikaanse Tanganyikameer is een hotspot van biodiversiteit. Het herbergt een ongekende rijkdom aan soorten, waaronder een inheemse soortenzwerm van zoetwaterkrabben. De biodiversiteit in het meer wordt in toenemende mate bedreigd. Daarom worden er plannen gemaakt voor natuurbehoudsactiviteiten. Hierbij is informatie over de evolutie en ecologie van de inheemse soorten van groot belang. Tot nu toe hebben echter vooral vissen aandacht gekregen, terwijl andere groepen over het hoofd werden gezien. Saskia Marijnissen onderzocht de inheemse krabben. Deze krabben hebben een aantal opmerkelijke morfologische kenmerken. Vroeger werd gedacht dat ze relikwieën waren uit de zee, die op de één of andere manier in het meer zijn achtergebleven. Echter, Marijnissen toonde door middel van genetische analyses aan dat de verschillende soorten pas 2,5 tot 3,3 miljoen jaar geleden zijn ontstaan, tijdens een periode van grote klimaatveranderingen in Oost-Afrika. De opvallende diversiteit van de krabben is waarschijnlijk ontstaan in het meer zelf, waarbij zowel ecologische als seksuele selectie afwisselend een rol hebben gespeeld. Daarnaast bezetten krabben een centrale positie in het voedselweb, komen ze lokaal in hoge dichtheden voor en kunnen ze een aanmerkelijke bijdrage leveren aan de bentische biomassa (levende materie op de zeebodem). Marijnissen stelt dat natuurbehoud in het Tanganyikameer vooral ook de krabben in aanmerking zou moeten nemen. Het onderzoek is tot stand gekomen met steun van NWO.
Mw. S.A.E. Marijnissen: Lake Tanganyika Crabs. Evolution, Ecology, and Implications for Conservation. Promotoren zijn prof.dr. F.R. Schram en prof. dr. S.B.J. Menken.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam