Radboud Universiteit Nijmegen


Waarom absence epilepsie verdwijnt óf erger wordt na de puberteit

De Russische wetenschapster Elena A. Tolmacheva promoveert woensdag 24 oktober aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar de rol van geslachtshormonen, zoals progesteron, bij het krijgen van epileptische aanvallen, in het bijzonder van absences. Zij voerde het onderzoek uit bij een diermodel voor absence epilepsie: de WAG/Rij rat, die spontane aanvallen laat zien. Verder onderzocht ze de rol van stress, zowel kortdurende als langdurige chronische stress.

Geslachtshormonen hebben vooral in bijzondere omstandigheden, zoals bij zwangerschap en bij stress, invloed op de aanvalscontrole. Deze controle kan verklaard worden doordat geslachtshormonen directe effecten hebben op het limbisch systeem en indirecte effecten op het thalamocorticale systeem. Deze gegevens verschaffen tevens inzicht in het tot nu toe onbegrepen fenomeen dat absences bij kinderen hetzij verdwijnen na de puberteit, hetzij veranderen in de veel ernstigere aanvallen van epilepsie.

Het blijkt duidelijk dat tijdens een zwangerschap, waarbij het progesterongehalte in het lichaam is verhoogd, het aantal epileptische aanvallen afneemt. Merkwaardig, omdat een enkelvoudige toediening van progesteron juist leidt tot méér aanvallen. Een daaropvolgende toediening van progesteron laat echter een kleinere toename zien. Deze tolerantie werkt zo effectief dat een chronische verhoging van progesteron, zoals bij zwangerschap, leidt tot vermindering van het aantal aanvallen.
Als de bron van de geslachtshormonen (het ovarium) wordt weggenomen, heeft dat geen effect op het aantal aanvallen. Het heeft echter wel een indirect effect doordat stress (en zelfs al de verwachting dat stress kan optreden), plotseling een aanzienlijk effect heeft op de mate van aanvallen. Kennelijk hebben geslachtshormonen een beschermend, antistress-effect.

Een tweede studie betreft het doelgebied van geslachtshormonen in het brein. Getest is of een lokale toediening van het geslachtshormoon progesteron in het limbische systeem, een systeem dat betrokken bij emoties en stress, effect heeft op het optreden van epileptische aanvallen.
Progesteron werkt als een helper van de belangrijkste remmende neurotransmitter GABA in het brein. Wanneer het lokaal wordt toegediend in het limbisch systeem heeft het een remmend effect op aanvallen. Zoals uit eerder onderzoek van de afdeling Biologische Psychologie is gebleken, speelt dit systeem met de hersenschors (cortex) voorop, samen met de daaronder gelegen thalamus, een leidinggevende rol in het ontstaan van absence aanvallen.

Steroid hormones in the regulation of absence seizures. A putative role of the limbic system.
Elena A. Tolmacheva is verbonden aan de Lomonosov State University te Moskou. Haar onderzoek is begeleid vanuit het Nijmegen Institute for Cognition and Information. Promotor prof. A.M.L. Coenen, co-promotor dr. E.L.J.M. van Luijtelaar.