VVD


23-10-2007

Europees Parlement stemt voor extreem zware eisen toelating pesticiden

De stemming vandaag in het Europees Parlement over het pesticiden-dossier is met wisselend resultaat verlopen. Een aantal voorstellen van VVD-europarlementariër Jan Mulder, zoals snellere en geharmoniseerde toelatingsprocedures, werd verworpen. Daarmee gingen voor de VVD essentiële punten verloren.

Mulder: "Het Europees Parlement heeft vandaag een extreme positie ingenomen, met name wat betreft de toelating van actieve stoffen. Als deze positie wetgeving zou worden, dan zouden zeer veel middelen niet meer toegelaten worden. Dat is onacceptabel voor de VVD en we zullen dan ook in de tweede lezing strijden voor een realistische beoordeling van actieve stoffen."

De stemming over de richtlijn voor het duurzaam gebruik van pesticiden verliep beter. De gewraakte spuitvrije zone van 10 m. langs waterwegen werd verworpen, net als de verplichting om buren te informeren als gewasbescherming toegepast wordt (landen mogen dit zelf bepalen). Een belangrijk aangenomen amendement van Jan Mulder geeft lidstaten de mogelijkheid om doelen te stellen voor risicoreductie, in plaats van doelen voor gebruiksreductie. Mulder: "Hiermee wordt voorkomen dat boeren strikte beperkingen krijgen opgelegd op de frequentie van het gebruik van pesticiden. Veel beter is om de kennis en eigen verantwoordelijkheid van boeren te benutten en hen te stimuleren om de middelen toe te passen op een zo onschadelijk mogelijke wijze."

VVD-europarlementariër Toine Manders voegt toe: "De uitslag is goed nieuws voor beheerders van openbare ruimtes en recreatieve grond zoals golfbanen. Zij hoeven niet te vrezen dat te strikte regels hen het werken onmogelijk maakt, zoals het geval zou zijn als 10 meter van de waterkant geen pesticiden gebruikt zouden mogen worden. Uiteraard geldt bij het gebruik van pesticiden 'hoe minder, hoe beter' maar er moeten wel werkbare alternatieven voorhanden zijn."