B EN W BERICHTEN 2007 - 39 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 23 OKTOBER

Burgemeester

1. (23-10) Het college heeft op 24 oktober jl. de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar gesteld voor de vertoning van de Turkse film 'Uzak'. Dit was op verzoek van de Turkse ambassade. De burgemeester is deze avond als gastheer opgetreden.

2. (23-10) Het college heeft besloten om een machtiging te verlenen aan het hoofd en de teammanagers van de businessunit Juridische Diensten van de Servicedienst om het college in juridische (voor)procedures te vertegenwoordigen.

3. (23-10) Het college heeft een brief aan de raad vastgesteld met daarin een standpunt over het houden van referenda over collegebesluiten.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (23-10) Het college heeft ingestemd met een reis van wethouder Harbers (Economie, Haven en Milieu) naar China van 11 tot 17 november 2007. De wethouder bezoekt de steden Zhuhai, Zongshan, Foshan, Wuhan en Chongqing in het kader van een 'road show' gericht op de voor Rotterdam belangrijkste verladers, expediteurs en reders in genoemde steden. Wethouder Harbers leidt een delegatie die bestaat uit vertegenwoordigers van in Rotterdam gevestigde logistieke bedrijven, douane, tax consultancy en het Havenbedrijf.

2. (23-10) Het college stemt in met een reis van wethouder Harbers (Economie, Haven en Milieu) naar India van 25 tot 30 november 2007. Wethouder Harbers maakt deel uit van een economische missie onder leiding van de staatssecretaris van Economische Zaken, de heer Heemskerk. De delegatie bestaat verder uit vertegenwoordigers van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Het programma begint in Delhi en eindigt in Mumbai. De reis belicht de kansrijke sectoren ICT, biotechnologie, agro-industrie, de medische sector, infrastructuur en logistiek en de creatieve industrie.

3. Het college heeft besloten de aansprakelijkheid af te wijzen voor schade als gevolg van bodemverontreiniging bij een aantal woningen aan de Speerdistel in Ommoord. De gemeente Rotterdam zal er wel voor zorgen dat de grond spoedig wordt gesaneerd. Dat wordt betaald uit rijksmiddelen.

4. Het college heeft de strategie "Sturen op veiligheid in stad en haven, strategie voor het bepalen van een aanvaardbaar groepsrisico" vastgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden. Het is een stuk dat de kaders vastlegt voor bescherming van groepen burgers tegen ongelukken met gevaarlijke stoffen in een bedrijf of op de weg, het spoor, het water, een pijpleiding of in de lucht. Het groepsrisico is hierbij de kans dat meerdere personen tegelijk dodelijk slachtoffer worden van een ongeval met gevaarlijke stoffen in hun omgeving. De genoemde strategie wordt nog verder uitgewerkt in een implementatieplan, gebiedsvisies op externe veiligheid en een communicatieplan.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (16-10) Het college heeft bezwaren ongegrond verklaard tegen het verlenen van een vergunning op grond van de Monumentenwet 1988 voor het slopen van panden aan de Polanenstraat (Kralingen-Crooswijk). De bezwaren kwamen van omwonenden van de betreffende panden die vreesden dat er na de sloop niet gelijk nieuwbouw komt, waardoor er een langdurig ontsierend 'gat' zou kunnen ontstaan. Er is geconstateerd dat er voor het nieuwbouwplan aan de betreffende locatie al een vergunning is verleend. De wet biedt niet de mogelijkheid om de vergunning op grond van de Monumentenwet 1988 aan te houden of te weigeren als er een bouwvergunning is verleend.

2. (23-10) Het college stelt de gemeenteraad voor vijf planschadeverzoeken in de wijk Zevenkamp te honoreren. De planschade is veroorzaakt door de ontwikkeling van het gebied Nesselande.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (23-10) Het college heeft besloten een aantal onvolkomenheden in de regelgeving voor Rotterdamse ambtenaren te repareren. Het gaat vooral om regels die verouderd zijn zoals het functioneel leeftijdsontslag (afgeschaft), doorbetaling van het salaris bij ziekte (verlaging van betaling niet meer na 18 maar na 6 maanden) en de gemeentelijke ziektekostenverzekering (heeft geen betekenis meer in het nieuwe zorgstelsel).

2. (23-10) Het college heeft de functiebeschrijving en het functieniveau vastgesteld van de algemeen directeur van de dienst Openbaar Onderwijs/Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam c.q. voorzitter van het College van Bestuur van de toekomstige Stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam .


---- --