Time : 10:00:00
Date : 23 October 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

REGIE DER GEBOUWEN - Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren- Masterplan + Studie restauratie, renovatie en herinrichting van het Museumgebouw

De federale Regie der Gebouwen stelde de multidisciplinaire tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Devisgne + Arup NL aan voor het opstellen van een Masterplan voor de Museumsite evenals om de studie op te maken voor de algemene restauratie, renovatie en herinrichting van het Museumgebouw.

In totaal dienden 11 studieteams een offerte in waarvan 7 voldeden aan de vooropgestelde criteria.

Na onderzoek en evaluatie wees de beoordelingscommissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Regie der Gebouwen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, op unanieme wijze de opdracht toe aan de voornoemde tijdelijke vereniging.

De opdracht werd toegewezen op basis van volgende gunningscriteria:


- de conceptnota (globale visie, masterplan, museumgebouw, scenografie)

- de planning van de studies

- de kwaliteits- en budgetbewaking

- de samenstelling van de ploeg (kwaliteit van de ploeg, ervaring mbt toepassing van de reglementering, bekwaamheid van de ploeg, publicaties)

- het honorarium

Het weerhouden studieteam zal de komende 6 maanden werken aan de het opstellen van een Masterplan van de ganse Museumsite en de komende 24 maanden de geïntegreerde studie opmaken (architectuur, scenografie en technieken) voor de restauratie, renovatie en herinrichting van het Museumgebouw.

De eerste werken op het terrein zouden begin 2010 aanvatten. Het honderdjarig bestaan van het Museum in 2010 wordt als het ware het startschot voor de moderniseringswerken. De werken zullen zo'n drie jaar in beslag nemen. Het renovatieproject werd begroot op 66,5 miljoen euro. Tijdens de werken zal het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika operationeel blijven.

Het museumcomplex bestaat uit zeven gebouwen:


- het museumgebouw (centraal gelegen hoofdgebouw)
- het directiepaviljoen (administratie, aan de rechterzijde van het hoofdgebouw)

- het Stanleypaviljoen (volledige Stanley-archief, aan de linkerzijde van het hoofdgebouw)

- het Koloniënpaleis (wetenschappelijke departementen)
- het CAPA-gebouw (wetenschappelijke departementen)
- de Villa Dewit (gebouw van het voormalige ministerie van Landbouw)
- een gedeelte van het Financiëngebouw.

Het museumgebouw, dat het onderwerp uitmaakt van de opdracht, biedt onderdak aan de permanente tentoonstelling. Momenteel wordt slechts
1% van de totale museumverzameling tentoongesteld. Het gebouw (ontworpen door de Franse architect Charles Girault) en zijn omgeving zijn sinds 16 februari 1978 beschermd als monument en als landschap. Het interieur van de benedenverdieping is eveneens beschermd, met inbegrip van het originele meubilair.

De museumsite wordt voor dit dossier gedefinieerd als de site met de zeven gebouwen alsook de site van de St. Hubertuskapel en de vijver, het park met de Franse tuin en de kanalen (met uitzondering van het park "de Warande" dat werd overgedragen aan het Vlaams Gewest), de gronden gelegen voor het museumgebouw waar zich nu de parking bevindt, de gronden naast het huidige tramstation, de archeologische site, ... Deze museumsite maakt het onderwerp uit van het Masterplan.

Het restauratie en renovatieproject heeft als doelstelling om het museum aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw aan te passen. Dat wil zeggen een vernieuwd museum te creëren voor een nog groter en meer verscheiden publiek met optimale publieksvoorzieningen; kortom een zeer dynamisch, aangepast en aantrekkelijk museum van wereldformaat.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische Staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Studieteam: T.V. Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Devisgne + Arup NL Termijn studiefase: eind 2007 - 2009
Uitvoering van de werken: 2010 - 2013
Budget: 66,5 miljoen euro (studiefase + uitvoering werken Museumgebouw)

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen

+32 (0) 479 31 26 91

Kristien Opstaele
Persverantwoordelijke KMMA

+ 32 2 769 57 08

URL: http://www.regiedergebouwen.be http://www.regiedesbatiments.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR