Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803070

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over demotiveren van meesters op de pabo. (Ingezonden 22 oktober 2007)


1
Bent u bekend met het bericht "Onderwijs op pabo demotiveert meesters"? 1)


2
Deelt u de mening dat op pabo-opleidingen te veel de nadruk wordt gelegd op pedagogiek en didactiek en te weinig op kennis? Zo ja, wat bent u voornemens te doen om dit te veranderen?


3
Deelt u de mening dat er in het primair onderwijs, een tekort is aan mannelijke onderwijzers en dat dat tekort bijdraagt aan de al zoveel besproken 'altijd maar leuk cultuur' op vele basisscholen? Zo ja, wat bent u voornemens te doen om deze situatie te veranderen?


4
Deelt u de mening dat pabo-opleidingen zich eens moeten gaan afvragen wat eigenlijk een goede onderwijzer voor de basisschool is en welke vaardigheden en kennis die onderwijzer moet bezitten? Zo neen, waarom niet?


5
Deelt u de mening dat pabo-opleidingen te vrijblijvend zijn, te weinig uitdagend, te veel gericht op vrouwelijke studenten en te veel zijn aangepast op aanstaande juffen, die bijna allemaal het liefst met kwetsbare en lieve kinderen willen werken? Zo neen, waarom niet?


6
Deelt u de mening dat vele onderwijzers afhaken omdat de werkelijkheid, bijvoorbeeld op probleemscholen in achterstandswijken, anders is dan op de opleiding is geschetst? Zo neen, waarom niet?


7
Deelt u de mening dat het afhaken van nieuwe onderwijzers doorwerkt op het lerarentekort? Zo neen, waarom niet?


1) www.nu.nl , Onderwijs op pabo demotiveert meesters, 18 oktober 2007