Gemeente Zwolle

Herinrichting Rodetorenplein officieel van start

Datum uitgave persbericht: 22-10-2007

Het Rodetorenplein wordt heringericht en krijgt een nieuwe landtong. Om de start van de werkzaamheden te markeren, verrichten wethouder Binnenstadsprogramma, de heer S.J.C. Cnossen, en gedeputeerde Grote Stedenbeleid de heer D. Buursink vandaag de officiële starthandeling: het intrillen van een damwand voor de nieuwe landtong. De vergrote landtong is mogelijk gemaakt met geld uit het Grote Stedenbeleid van de Provincie Overijssel.

Grotestedenbeleid Magazine

Bij de starthandeling wordt ook het eerste exemplaar gepresenteerd van een Zwols magazine over wat de gemeente realiseert met het geld uit het Grote Stedenbeleid. De herinrichting van het Rodetorenplein is onderdeel van de herinrichting Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein. Dit is het eerste grote herinrichtingsproject uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015.

Toekomstige inrichting

Het Rodetorenplein wordt hoofdzakelijk voetgangersgebied. De historische landtong keert terug en door de vergroting is er bij evenementen ruimte voor 5000 mensen. De landtong wordt aangelegd volgens de contouren die deze aanlegplaats voor de scheepvaart in de middeleeuwen ook had. Hiervoor worden damwanden aangebracht en kademuren aangepast. Met de aanleg van de landtong wordt ook de monding van de Grote Aa weer zichtbaar gemaakt in de binnenstad. Over circa twee jaar is het een mooi binnenstadsplein aan het water waar ook evenementen plaatsvinden.

Werkzaamheden

In de eerste helft van 2008 wordt de riolering aangepast en komt er een nieuw rioolgemaal. Net als op de Melkmarkt verdwijnen op het Rodetorenplein de parkeerplaatsen. De tweede helft van 2008 en de eerste helft van 2009 worden gebruikt om nieuwe bestrating aan te leggen. De tijdelijke units die nu dienst doen als havenmeestergebouw op het Rodetorenplein worden verplaatst voor de duur van de werkzaamheden. Als het plein in 2009 wordt opgeleverd, maken ze plaats voor een definitieve behuizing voor de havenmeester. De planning is mede afhankelijk van de bouw van het nieuwe havenmeestergebouw en de nieuwe bebouwing aan de oostwand. Het Rodetorenplein wordt definitief afgesloten voor doorgaand verkeer. Het busverkeer blijft wel rijden. Het eindresultaat is te zien in de tekening van het definitief ontwerp uit 2005 op www.binnenstad.zwolle.nl.

Grote Stedenbeleid

Aanvankelijk was in het ontwerp voor het Rodetorenplein uitgegaan van de huidige afmetingen van het plein. Daarnaast was als optionele variant een vergrote landtong getekend om het plein geschikter te maken als evenementenplein. Die optie was met de toen beschikbare middelen niet realiseerbaar. De Provincie Overijssel heeft toen uit het programma Grote Stedenbeleid geld beschikbaar gesteld om de vergrote landtong mogelijk te maken. In het Grote Stedenbeleid wordt gewerkt aan het oplossen van stedelijke vraagstukken en het aantrekkelijk maken van steden als sociale omgeving. De magneetwerking van Zwolle op de regio en het aanbod van de binnenstad voor de regio, zijn redenen geweest om het geld beschikbaar te stellen.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 22-10-2007 tot 21-11-2007