Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Circa 40% DGA's onbekend met wijziging Pensioenwet: DGA's lopen onbewust 20-25% extra pensioenopbouw mis

Vóór 1 januari 2008 kunnen DGA's nog beslissen om het opgebouwde pensioen via een verzekeraar naar eigen beheer of naar een eigen Pensioen B.V. over te hevelen. Na 1 januari 2008 kan dit niet meer. Maar liefst 40% van de ondervraagde Directeur Groot Aandeelhouders (DGA's) is hier niet van op de hoogte. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek via EuroClix, in opdracht van CombiMeer, onder 525 Directeur Groot Aandeelhouders. Nederland telt inmiddels ruim honderdduizend DGA's.

DGA's die niet voor 1 januari a.s. aangeven dat ze hun pensioenregeling via de huidige verzekeraar buiten de Pensioenwet willen laten vallen, zitten tot aan hun pensioendatum vast aan deze verzekeraar. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Een DGA kan dit voorkomen wanneer hij of zij een pensioenregeling treft die buiten de Pensioenwet valt oftewel het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer neemt of via een Pensioen B.V. onderbrengt.

Resultaten liegen er niet om
Marjolijn Jagtenberg, directeur van CombiMeer B.V., adviseur omtrent onder andere pensioenopbouw: "In de praktijk merkten we vaak dat DGA's helemaal niet op de hoogte zijn van de financiële consequenties van het laten staan van hun opgebouwde pensioen via de verzekeraar na 1 januari 2008. Dit vermoeden is nu ook bevestigd door onafhankelijk onderzoek. De resultaten liegen er niet om. Zo blijkt dat ruim 1 op de 7 van de ondervraagden überhaupt niet eens weet wat de consequenties zijn als ze niet op tijd handelen. Het kan echt flink in de papieren lopen! Uit een onafhankelijk onderzoek van de Nederlandse Bank in 2006 blijkt dat verzekeraars 20 tot 25% kosten bij een pensioenregeling in rekening brengen. En dat is toch niet niks. De kosten van een pensioenregeling in eigen beheer of via een Pensioen B.V. zijn over het algemeen veel lager, hetgeen automatisch een beter rendement betekent. Bovendien heeft en behoudt een DGA alle vrijheid omtrent zijn of haar pensioen! CombiMeer attendeert DGA's hierop."

Overige resultaten uit onderzoek
Maar liefst 40% van de ondervraagden heeft zijn of haar pensioenregeling via een verzekeraar ondergebracht. Ruim 10% bouwt helemaal geen pensioen op. Circa 30% van de respondenten heeft zijn of haar pensioen in eigen beheer en 13% via een eigen Pensioen B.V. Verder blijkt uit onderzoek dat er maar weinig verzekeraars (nog geen 4%) zijn die hun klanten over de Pensioenwet hebben geïnformeerd. Ruim 29% van de DGA's geeft aan dat zij dit echter wel de taak vinden van de verzekeraar. Circa 25% van de ondervraagden geeft aan dat ze naar aanleiding van de wijziging in de Pensioenwet toch hebben besloten om zijn of haar pensioen in eigen beheer te nemen of via een Pensioen B.V. onder te brengen.

Extra achtergrond Pensioenwet
Loon van een DGA valt vanaf 1 januari 2008 niet meer onder de loonbelasting. Dit brengt ook met zich mee dat de DGA niet meer kan deelnemen aan de collectieve pensioenregeling voor de overige werknemers van de onderneming. De pensioenrechten van de DGA dienen dan te worden ondergebracht in een individuele pensioenverzekering via een verzekeringsmaatschappij (al dan niet vallend onder de Pensioenwet) of ze moeten worden uitgevoerd binnen de onderneming zelf, in eigen beheer of in een eigen Pensioen B.V. Indien de DGA kiest voor deelname aan een collectieve pensioenregeling, heeft dit als consequentie dat de Pensioenwet van toepassing wordt verklaard op de DGA en dat de thans voor hem verzekerde pensioenkapitalen die binnen deze Pensioenwet vallen nooit meer naar eigen beheer kunnen worden overgedragen. Wanneer een DGA zelf actief bij de verzekeraar aangeeft dat hij of zij het opgebouwde pensioen buiten de Pensioenwet wil laten vallen, dan kan het opgebouwde kapitaal wel in een later stadium overgeheveld worden. Maar dit dient een DGA zelf actief bij de verzekeraar kenbaar te maken. Marjolijn Jagtenberg, directeur van CombiMeer B.V.: "Vaak draagt men bij pensioen in eigen beheer als argument aan, dat deze pensioenopbouw niet beschermd is tegen mogelijke faillissementen. Dit is niet juist. Een DGA heeft altijd bescherming bij een faillissement of een pensioenregeling nu wel of niet onder de werking van de Pensioenwet valt. Dit is onder andere vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Ook zekerheden als recht op waardeoverdracht, afkoopverbod en tijdsevenredige opbouw kunnen in eigen beheer worden verkregen door ze eenvoudig op te nemen in een goede pensioenovereenkomst of pensioentoezegging. Daarover adviseert CombiMeer ook!"

Over CombiMeer B.V.
CombiMeer B.V. adviseert particulieren en bedrijven onder andere over pensioenopbouw, koopsompolissen, lijfrentes, stamrecht en een gouden handdruk. Om de slogan "Meer geld voor je geld" waar te kunnen maken, heeft CombiMeer een Engelse partner als aandeelhouder. De wetgeving in Engeland schrijft reeds vele jaren voor dat alle financiële producten transparant moeten zijn. Er wordt dan ook door CombiMeer volledige openheid over kosten en daadwerkelijk rendement gegeven.

EINDE BERICHT