Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur| het strijdtoneel

Het Strijdtoneel: War Memorials

première Circle of Memory in aanwezigheid van de regisseur

dinsdag 23 oktober | 20.30 uur | film, lezing en nagesprek | voertaal Engels

Oorlog in tijden van vrede: in de serie Het Strijdtoneel presenteert De Balie een avond over de rol van oorlogsmonumenten in het nationaal geheugen. Met de eerste Nederlandse vertoning van Circle of Memory (Andrea Rossini, Italië 2007, 60', Engels ondertiteld), een film over gedenktekens in voormalig Joegoslavië. Deze gedenktekens, opgericht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog, speelden in de jaren negentig een belangrijke rol in de toenmalige nationalistische retoriek.

Voormalig Joegoslavië heeft decennialang zeer actief de Tweede Wereldoorlog herdacht. De invasie door Duitsland in het voorjaar van 1941 ging gepaard met veel en bruut geweld tegen burgers. Tito liet na de oorlog geen moment onbenut om de offers van het volk te roemen. Hierbij hoorde het bouwen van gedenktekens en monumenten in vrijwel elk dorp. Jarenlang bezochten leerlingen en studenten deze monumenten om de herinnering aan die periode levend te houden. Toch was dat geen beletsel voor een van de bloedigste conflicten van de jaren negentig. De concentratiekampen, massamoorden, etnische zuiveringen en deportaties die wij elk jaar herdenken vonden daar weer plaats, soms vlakbij de monumenten waar de Joegoslaven hun slachtoffers van toen herdachten. Sterker nog, sommige gedenktekens werden onderdeel van de nationalistische, haat zaaiende retoriek die de verschillende etnische groepen tegen elkaar moest opzetten.

De film wordt ingeleid door historicus Frank van Vree, als hoogleraar Journalistiek en Cultuur verbonden aan de UvA. Na afloop volgt een gesprek onder leiding van Dragan Klaic met filmmaker Andrea Oskari Rossini, politicoloog Francesco Strazzari en Satko Mujagic van Stichting Optimisti 2004. Zij spreken verder de rol van monumenten bij het levend houden van de herinnering aan een pijnlijk nationaal verleden. Welke politieke en culturele krachten spelen in de constructie van dat verleden een rol? En hoe transformeert de rol van dergelijke monumenten onder invloed van veranderende politieke contexten?

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: disndag 23 oktober, 20.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting
Dit programma is live te volgen via de website van De Balie, www.debalie.nl/live Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda