Gemeente Capelle a/d IJssel

Uitslag CCQ Plakken en kladden

CCQ Logo

Vanaf 3 oktober kon u meedoen aan de Capelse Code Quizz over plakken en kladden. Hiermee kon u uw kennis testen van de Capelse regels, geboden en verboden op dit gebied. De juiste code was CCC!

39 inwoners van Capelle hebben meegedaan, waarvan 8 het juiste antwoord instuurden. De winnaar die we daaruit hebben getrokken is mevrouw J. van Pelt. Zij heeft een iPod Shuffle gewonnen. Ze ontving haar prijs uit handen van raadslid ?????? Mevrouw ..... . Beelden van de prijsuitreiking zijn hieronder te zien.

De volgende Capelse Code Quizz met het thema Honden staat op 31 oktober op de gemeentepagina en op deze website onder gemeente informatie.

Toelichting op CCQ plakken en kladden - code CCC

Vraag 1 was

Foto 1


1. Binnenkort organiseert mijn werkgever een groot feest en om hier een beetje bekendheid aan te geven heb ik hier en daar wat posters geplakt, mag dit?

a) Op dit kastje is het toegestaan, omdat het niet midden in een woonwijk staat en niemand er last van heeft.

b) Het mag alleen wanneer u ze er, nadat het feest heeft plaatsgevonden, weer komt afhalen en totaal mogen ze niet langer dan 2 weken hangen.

c) Nee, dit mag niet en u riskeert dan ook een boete.

Antwoord c is juist, (artikel 2.4.1) Het is verboden om zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar, op de weg of op iets dat vanaf de weg zichtbaar is een aanplakbiljet of ander geschrift, afbeelding of aanduiding te (laten) bevestigen. De hoogte boete wordt bepaald door justitie. Ook de opdrachtgever kan hiervoor worden beboet. Ook de kosten voor de schoonmaak komen voor rekening van dader of opdrachtgever.

Vraag 2 was

Foto 2


2. Onze burgemeester plakt hier een poster om de CCQ onder de aandacht te brengen, mag dit?

a) Nee, het plakken van posters is een vak en dient door speciaal daarvoor opgeleide personen te gebeuren en ook al ben je dan burgemeester, dan mag het toch niet.

b) Nee, plakken is verboden en mag nergens.

c) Ja, deze reclamezuil, ook wel peperbus genoemd, is ervoor bestemd om iedereen in de gelegenheid te stellen om zijn/haar poster op te plakken (behalve commerciële posters).

Antwoord C is juist. Het verbod om aanplakbiljetten te plakken op objecten die vanaf de weg zichtbaar zijn, geldt niet als het college een object daarvoor heeft aangewezen. De peperbus is een aangewezen object voor ideële reclame zoals meningsuitingen, culturele activiteiten en dergelijke. Handelsreclame mag er daarom niet op worden aangebracht. Hiervoor gelden andere regels.

Vraag 3 was

Foto 3


3. Stel dat je betrapt wordt tijdens het bekladden van dit bord, hoe hoog is dan de boete?
a) Boete? Voor zon klein bord waar nauwelijks iemand op zal kijken krijg je geen boete.
b) Voor een bord van deze afmeting zal de boete 75,-- bedragen; c) Dat is niet te zeggen, in zon geval krijg je een dagvaarding thuis en dan is het maar afwachten hoe hoog de boete zal zijn.

Antwoord C is juist. Het is verboden de weg of iets dat vanaf de weg zichtbaar is, te (laten) bekrassen of bekladden met een afbeelding, letter, cijfer of teken. (zie artikel 2.4.1. APV). Justitie bepaalt de hoogte van de boete. Deze is afhankelijk van wat, waarop en hoeveel er is beklad. Ook worden de schoonmaakkosten in rekening gebracht.

De regels rond het aanbieden van plakken en kladden Veel zaken op straat zoals verkeersborden, lantarenpalen, elektriciteitskastjes, muren (van gebouwen), bloembakken, glas- en papierbakken en containers worden beplakt, beklad of bekrast. Om verloedering van de stad tegen gaan zijn daarom spelregels opgesteld. De hoofdregel is dat alles schoon blijft.
Er zijn twee uitzonderingen: of je hebt een vergunning of je maakt gebruik van de daarvoor aangewezen objecten. Wie zich niet houdt aan de regels is strafbaar. Om de effectiviteit van het plak- en kladverbod te vergroten, zijn ook de voorbereidingshandelingen verboden en dus strafbaar. Verboden is daarom het vervoer van allerlei plak- en kladgereedschappen en -attributen (waaronder verfspuitbussen e.d., in gebruik bij graffiti-kunstenaars) tussen 22.00 en 6.00 uur. De ervaring leert, dat juist tussen de genoemde uren het meest wordt geplakt en gekladderd. Iemand die 's nachts met de genoemde voorwerpen over straat gaat, is in beginsel in overtreding, tenzij hij aannemelijk kan maken, dat hij de betreffende voorwerpen bij zich heeft om te plakken en kladden als bedoeld in artikel 2.4.2.

Graffiti? Meld het!
Wanneer u ziet dat ergens graffiti wordt gespoten kunt u de politie bellen zodat die de dader(s) kan aanhouden. Ook kunnen de daders dan aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Graffiti melden
Ziet u graffiti op een pand of object binnen de gemeente? Meld het! U kunt graffiti doorgeven op de volgende wijzen:
Telefonisch: via het Informatiecentrum. Het Informatiecentrum is geopend van 8.00 tot 17.00 uur en telefonisch bereikbaar op 010-284 84 84.
Internet: via een meldingsformulier.

Na ontvangst van uw melding geeft het informatiecentrum de melding direct door aan schoonmaakbedrijf City Service Nederland B.V. Racistische graffiti wordt binnen één werkdag verwijderd. Overige graffiti binnen drie werkdagen. De graffiti kan alleen verwijderd worden als het gaat om een gemeentelijk pand of object of als de eigenaar van het pand/object is aangesloten bij het schoonmaakcontract. Dit kan met de zogeheten
participanten-overeenkomst.

Meer informatie
Meer informatie over het Capelse graffitibeleid leest u in de Graffitibrochure. U kunt deze informatiefolder hier downloaden, maar ook afhalen bij het informatiecentrum van de gemeente of per post laten toesturen. In de brochure vindt u ook meer informatie over de participantenovereenkomst.