Burger wil grip op aanbestedingen overheid

23/10/2007 16:50



P1



Den Haag, 23 oktober 2007

Burger wil grip op aanbestedingen overheid

De Nederlander wil meer transparantie, eenvoudiger regels en striktere naleving hiervan bij aanbestedingen door de overheid. Dit blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond (Peil.nl) in opdracht van parkeerdienstverlener P1. Het wantrouwen op aanbesteden van overheidsopdrachten zit diep: 57% van de Nederlanders denkt dat er regelmatig tot vaak een opdracht aan een relatie van een ambtenaar of bestuurder wordt gegeven en niet aan de winnende partij.

Driekwart van de Nederlanders denkt dat de gunning van overheids- en gemeenteopdrachten nog te veel in achterkamertjes afspeelt. Een kwart van de ondervraagden heeft vertrouwen in de afwegingen van de gemeenten wanneer het gaat om de keuze of iets wel of niet moet worden aanbesteed, ongeacht de regelgeving.

Controle
Vier op de vijf Nederlanders vindt dat de regels voor de aanbesteding volledig dienen te worden nageleefd. Naleving van deze regels bij gemeenten zou volgens hen strenger moeten worden gecontroleerd en gecorrigeerd door een onafhankelijke controledienst. Bijna driekwart (73%) vindt dat gemeenten die de aanbestedingswet overtreden, streng moeten worden gestraft.

Eenvoudiger aanbesteden
Driekwart vindt dat aanbestedingsregels sterk moeten worden vereenvoudigd. Ruim de helft van de ondervraagden denkt dat de besparing op inkopen teniet wordt gedaan door de complexe aanbestedingsprocedure. Opvallend in de peiling is dat bij de ondervraagden die werkzaam zijn bij de overheid dit zelfs 68% is. Meer overeenstemming tussen beide groepen is er over de stelling dat inkoopvoordeel dat wordt behaald op aanbestedingen, aan de belastingbetaler moet worden teruggegeven. Zowel bijna 70% van de ambtenaren als de andere ondervraagden vindt dit.

Signaal
"Het beeld dat de Nederlander van de overheid heeft waar het gaat om aanbesteden is ronduit negatief," zegt Maurice de Hond in een toelichting. "In deze peiling geeft de burger een helder signaal aan de overheid: leef de regels na, wees transparanter in het aanbestedingsproces en houd het vooral eenvoudig."

Friso Hylkema, directeur van parkeerdienstverlener P1 over de reden van het onderzoek: "Met dit onderzoek wilden we inzicht krijgen in hoe de belastingbetaler aankijkt tegen aanbesteden. Aanbesteden gaat over meer dan efficiënt inkopen. Het gaat ook over de wijze waarop de overheid aan de burger laat zien wat het oplevert. In de parkeerbranche hebben wij daar veel mee te maken. Uit deze peiling blijkt dat overheden kansen laat liggen hiermee zichzelf te promoten."