GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks is teleurgesteld in verwerping gifvrije zone langs water

Straatsburg, 23 oktober 2007 - Vandaag stemde het Europees Parlement over maatregelen om de risico´s van landbouwgif voor het milieu en de volksgezondheid te beperken. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is tevreden met de belangrijke stappen die vandaag zijn gezet om milieu en consumenten te beschermen. Wel is ze teleurgesteld dat een aantal essentiële voorstellen zijn gesneuveld in de stemming.

Zo pleitte GroenLinks voor een spuitverbod op landbouwgif van 10 meter langs de waterkant. Hiermee zouden pesticiden minder snel in drinkwater terecht kunnen komen. Helaas heeft een meerderheid van het Europees Parlement tegen zo´n spuitvrije bufferzone gestemd.

Buitenweg reageert zeer verbaasd over de draai van verschillende collega-europarlementariërs. "Zo waren de sociaal-democraten een paar weken geleden nog vóór een spuitvrije zone. Vandaag stemden ze plotseling tegen. Ze zien de bufferzone als een te grote belasting voor de boeren. Terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om via subsidies boeren te compenseren die landbouwgrond verliezen door het instellen van een spuitvrije zone.. Het gaat straks een hoop geld kosten om het drinkwater te zuiveren van landbouwgif."

De Nederlandse regering gaf onlangs aan dat er door de 10-meter zone slechts tientallen tot honderden hectares landbouwgrond in Nederland onbruikbaar voor landbouwgif zijn. Dit op een totaal van twee miljoen hectare landbouwgrond in Nederland. Daartegenover staat een betere bescherming van milieu, volksgezondheid en een enorme kostenbesparing bij de zuivering van drinkwater.

Ondanks de tegenslag is GroenLinks blij met een groot deel van de maatregelen die vandaag wel werden aangenomen. Zo wordt het spuiten van pesticiden uit vliegtuigen grotendeels verboden en proeven met gewasbeschermingsmiddelen op dieren worden tot een minimum beperkt. Ook gaat het voorzorgsbeginsel gelden waarin producenten van gewasbeschermingsmiddelen moeten bewijzen dat deze niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid voor ze op de markt gebracht worden.

Buitenweg: "Gelukkig hebben mijn collega´s niet op alle punten eenzijdig naar de boerenlobby geluisterd. Zo is er brede steun van milieuorganisaties tot de belangenorganisatie van Europese koks, die pleiten voor het beperken van landbouwgif. Ik ben bovendien deze week overspoeld met e-mails van bezorgde burgers. Dat geeft wel aan dat er behoefte is aan strenge controle en regels ten aanzien van landbouwgif".


-----------------------------------------