Ingezonden persbericht


DAILY REPORT

Datum Dinsdag 23 oktober 2007 - derde dag van de race

Thema Nuon Solar Team en concurrentie genieten van rustdag in Alice Springs Vanochtend werd Nuna4 raceklaar gemaakt voor de laatste 12 kilometer naar Alice Springs. Hier reed de zonnewagen om even voor half negen het stadion Traeger Park binnen. In Alice Springs is een verplichte rustdag ingelast voor teams die deze stop vandaag bereiken om het veld wat dichter bij elkaar te brengen. Uiteraard blijft de tijd van deze tussenfinish staan voor de tweede helft van de race.

Vijf teams uit de Challenge Class haalden Alice vandaag. Uit het koppeloton waren dat naast het Nuon Solar Team het Umicore Solar Team uit België en het Australische Aurora. Met ruim vier uur verschil sloegen ook het FH Bochum Solar Car team uit Duitsland en het Solar Team Twente kamp op rond de green van Traeger Park. Ivo: " Ha, vanavond lekker barbecuen met de Belgen!"

Afgelegde afstand - Afgelegde afstand vandaag: 12 kilometer
- Afgelegde afstand totaal tot nu toe: 1.487 kilometer Statistieken Aankomsttijden Alice Springs :

- Nuon Solar Team, 8.23 uur

- Umicore Solar Team, 9.45 uur

- Aurora Vehicle Association Team, 10.07 uur

- FH Bochem Solar Car Team, 14.17 uur

Status Nuna4 Het team heeft vandaag de tijd om wat kleine reparaties uit te voeren, zodat zonnewagen Nuna4 de tweede helft van de race in goede conditie begint. Onder andere het vervangen van de schokdempers staat op het programma. Daarnaast wordt volop gebruik gemaakt van de zon die in de loop van de ochtend weer tevoorschijn kwam: via Nuna's zonnepanelen worden de batterijen zo vol mogelijk geladen voor extra power tijdens de race.

Status team en coureurs
Pas op de plaats: douches, rust en een kijkje nemen bij andere teams. Statistieken / Fun
facts

Iedere coureur zijn eigen helm
De vier coureurs hebben elk een customized helm. De afbeelding op deze professionele rallyhelm met ingebouwd communicatiesysteem hebben Oliver, Hjalmar, Rabih en Joep zelf gekozen. Oliver is geboren in Venezuela, maar heeft het grootste deel van zijn leven in de Verenigde Staten gewoond. De stars & stripes op zijn helm verwijzen naar zijn band met dit land. Ook de Vlaamse leeuw op Hjalmars helm is terug te voeren op zijn vaderland: Hjalmar woont in het Belgische Haasdonk, waar hij is geboren en getogen.

Rabih koos voor een feniks, de mythische vogel die uit de as herrijst. Hij verwijst hiermee niet alleen naar zijn moederland Libanon, het vroegere Fenicië, maar ook naar de moeilijkheden die hij in de aanloop naar de race heeft overwonnen: "Het zag er in eerste instantie niet naar uit dat ik een van de coureurs zou zijn, maar dit is mij uiteindelijk tóch gelukt. En ook mijn visumaanvraag voor Australië verliep niet vlekkeloos, maar hier ben ik en zit achter het stuur van Nuna!" Joeps helm ten slotte heeft klassieke 'racestrepen', in zwart en oranje, want "iemand moet toch met onze nationale kleur racen!"

Zonnewagens in het verkeer
De zonnewagens die meedoen aan de World Solar Challenge rijden op de openbare weg en maken deel uit van het 'gewone' verkeer. Dit betekent dat de coureur zich moet houden aan de verkeersregels; stoppen voor rode lichten en niet harder rijden dan de maximum toegestane snelheid. En Nuna4 heeft een heus Australisch kenteken gekregen: SUN 03.

Cricket & Aussie Rules
De zonnewagenteams die vandaag Alice Springs binnen rijden, kamperen op het stadionterrein Traeger Park. Dit stadion heeft een capaciteit van 10.000 zitplaatsen en is gebouwd voor cricketwedstrijden en Australian Rules Football, een bijzonder populaire sport in Australië die doet denken aan een mix van rugby en American Football - maar dan zonder helmen en bescherming.
Quote van de dag Wat vindt het team nou van deze verplichte rustdag? Haalt dat niet de vaart uit de race? Rabih: "Eigenlijk is zo'n dag wel prettig; je kunt even tot rust komen, je hoofd leegmaken en je helemaal concentreren op de volgende racedag."

Foto van de dag Coureurs Nuon Solar Team hebben hun helmen niet nodig tijdens de rustdag in Alice Springs.

Filmmateriaal van de dag
Kijk voor de nieuwste filmpjes op http://www.youtube.com/nuonsolarteam