Gemeente Bussum

Bijna helft inwoners stemt bij FusiePeiling

Maar liefst 11.438 Bussumers hebben hun stem uitgebracht in de FusiePeiling. Dat is ruim 46% van de stemgerechtigden.

Voorkeur voor fusie met Naarden en Hilversumse Meent

Van hen geeft 96,4% de voorkeur aan een fusie met Naarden en de Hilversumse Meent. 2,8% gaf aan samen te willen gaan met Naarden, Muiden, Weesp en de Hilversumse Meent. En 0,8% vulde geen voorkeur in. Bij de uitslag zijn de unieke stemcodes gecontroleerd en 63 `dubbele' stemmen zijn uit de resultaten gelaten. Van de reacties kwamen 3.315 stemmen via internet, dat is 29%. De rest stemde met de antwoordkaart. De responsgroep komt qua samenstelling goed overeen met de opbouw van de Bussumse bevolking. Daardoor is de uitslag representatief voor de mening van de stemgerechtigde inwoners.

Vervolg

Op donderdag 25 oktober bespreekt de raadscommissie Bestuur de uitslag en zal zij haar standpunt bepalen. Een week later op donderdag 1 november vergadert de commissie verder over de inhoud van de reactie (zienswijze) aan de provincie Noord-Holland. In november stelt de gemeenteraad de zienswijze vast. Op dit moment ligt het ontwerp voor de herindeling van de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek ter inzage en vraagt de provincie om zienswijzen van de betrokken gemeenten en haar inwoners. De Tweede en Eerste Kamer hebben het laatste woord over de fusie.

Waarom een fusie?

In 2006 heeft de provincie Noord-Holland besloten onderzoek te doen naar een mogelijke herindeling van de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. De provincie heeft gekeken of gemeenten zelfstandig kunnen blijven werken en wat geschikte fusiepartners zijn. De Gooi en Vechtstreek bestaat uit veel kleine zelfstandige gemeenten. De provincie wil een aantal gemeenten samenvoegen om zo minder, maar wel sterkere gemeenten te krijgen.

De FusiePeiling

Van 1 tot 15 oktober heeft de gemeente Bussum aan haar stemgerechtigde inwoners (24.508) gevraagd hoe zij de toekomst van Bussum zien. Gaat de gemeente een fusie aan met Naarden en de Hilversumse Meent of met Naarden, Muiden, Weesp en de Hilversumse Meent. Waar legt de inwoner de grens? De gemeenteraad heeft toegezegd de uitkomst over te nemen als meer dan 4.000 inwoners stemmen en er een meerderheid is voor een variant. De gemeente Bussum gaat zich dan inzetten voor de variant die de inwoner kiest. Het parlement beslist uiteindelijk.