Kan ervaren zeug gespeende big sneller leren eten? 23 okt 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Pas gespeende biggen eten vaak onvoldoende en dat is slecht voor hun gezondheid, welzijn en groei. Onderzoekers van Wageningen UR verwachten dat biggen sneller leren eten als ze gebruik maken van de ervaring van hun moeder. De komende vier jaar buigen de onderzoekers zich over informatieoverdracht van zeug naar biggen, die mogelijk al in de baarmoeder begint.

Biggen in de varkenshouderij zijn vaak nog volledig afhankelijk van moedermelk als ze gespeend worden en hebben weinig tot geen ervaring met de opname van vast voedsel. Het voer dat na het spenen wordt aangeboden, laten biggen dan ook vaak staan, soms zelfs dagen achtereen, met diverse gezondheids- en welzijnsproblemen als gevolg. In een groot aantal studies is geprobeerd de voeropname van biggen te verbeteren door bijvoorbeeld de voersamenstelling aan te passen, met beperkte resultaten.

Een recent gestart onderzoeksproject biedt een compleet nieuwe invalshoek voor de gewenning van biggen aan vast voer. Het onderzoek zal worden uitgevoerd bij de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Diervoeding, verbonden aan het Departement Dierwetenschappen van Wageningen UR. In dit project staan de effecten van informatieoverdracht van zeug naar biggen op de ontwikkeling van zelfstandige voeropname centraal. Wat steken biggen op als ze samen met hun moeder foerageren? En nemen biggen eerder voer op met een smaak of geur waaraan ze via hun moeders voer of melk of zelfs al in de baarmoeder zijn blootgesteld? Uiteindelijk doel van het project is om de ontwikkeling van voeropname(gedrag) van biggen met nieuwe maatregelen te faciliteren en hiermee de problemen rondom spenen te verminderen. Het project, waaraan een post doc, een AIO en een onderzoeksassistent werken, wordt gesubsidieerd door de Technologiestichting STW, en uitgevoerd in samenwerking met cofinanciers Lucta SA, Nutreco, L. Verbakel B.V., het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Diervoeder.

Contact
Liesbeth Bolhuis
tel. 0317 - 483 978
Liesbeth.Bolhuis@wur.nl