Gemeente Alkemade


Rampenoefening gemeente Alkemade, Naktuinbouw en brandweer 12-10-2007

Maandagavond 8 oktober 2007 waren medewerkers van de gemeente Alkemade, het bedrijf Naktuinbouw en de brandweer Alkemade-Jacobswoude in rep en roer. Zij werden opgeroepen voor een rampenoefening.

De gemeente is in geval van een ramp onder andere verantwoordelijk voor het opvangen en registreren van slachtoffers, voorlichting, de politie assisteren in haar verantwoordelijkheid van het afzetten van wegen. De brandweer is verantwoordelijk voor de incidentbestrijding. Binnen het bedrijf is de bedrijfshulpverlening (BHV) verantwoordelijk voor het ontruimen van het pand.

Scenario
Er werd gespeeld dat bij een incident bij Naktuinbouw aan de Sotaweg in Roelofarendsveen één of meer gassen waren vrijgekomen. Het gebouw van Naktuinbouw werd daarom ontruimd door de eigen bedrijfshulpverleners. Voor de 35 personen die in het gebouw aanwezig waren, heeft de gemeente een bus geregeld zodat ze konden worden vervoerd naar de opvanglocatie die was ingericht in Dorpshuis Plein 13 in Rijpwetering. Daar werd geregistreerd wie aanwezig was.

Er werd gespeeld dat omwonenden via berichtgeving van een geluidwagen het advies kregen om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de berichtgeving via Radio en TV West in de gaten te houden. Alle toegangswegen naar en van het gebied werden uit voorzorg gedeeltelijk afgezet door medewerkers van de buitendienst van de gemeente. De brandweer kwam ter plaatse en uit metingen aan de overzijde van het gebouw van Naktuinbouw bleek dat het gas zich niet buiten had verspreid. Toen zijn de toegangswegen vrijgegeven en is het advies voor de omwonenden om naar binnen te gaan en ramen, deuren en ventilatie-openingen te sluiten, opgeheven. De mensen die waren opgevangen in dorpshuis Plein 13 werden weer terug gebracht naar Naktuinbouw. De avond is afgesloten met een evaluatie van de oefening.

Het bovengenoemde scenario was extra dik aangezet om alle facetten van de ramp te kunnen oefenen. In de praktijk zal een dergelijk scenario niet realistisch zijn, omdat bij Naktuinbouw Laboratoria beperkte hoeveelheden chemicaliën aanwezig zijn. Naast de hoeveelheden kunnen ook het aanwezige type chemicaliën niet een dergelijk ramp in werkelijkheid veroorzaken.

Oefenen
Het is voor de gemeente belangrijk regelmatig de verschillende deelprocessen van het gemeentelijk rampenplan te oefenen. Bij deze oefening was het bijzonder dat drie verschillende organisaties bij de oefening betrokken waren, waarbij iedereen verantwoordelijk is voor de eigen onderdelen. De onderlinge communicatie en afstemming konden doordoor in de praktijk worden geoefend.

Voor de bedrijfshulpverleners van Naktuinbouw was het een goede ervaring om met de medewerkers van de brandweer te oefenen. De ontruiming zelf verliep erg goed, maar het bleek ook dat de brandweer meer hulp kon bieden, bijvoorbeeld bij het vervoeren van een zwaar persoon met een beenbreuk. De brandweer was zeer te spreken over de goede communicatie tussen de bedrijfshulpverleners en de informatieoverdracht aan de brandweer. Verder was het erg nuttig om nu in de praktijk met gevaarlijke stoffen te oefenen en daadwerkelijk metingen uit te voeren. Bij de gemeente verliep het registreren van de slachtoffers in het opvangcentrum goed, werden de wegen vlot afgezet en werd goed gelet op het vragen van legitimatie. Aandachtspunten zijn onder andere het geven van voorlichting in de opvanglocatie zelf, bijvoorbeeld door het omroepen van de stand van zaken, de plaats van het registeren van de personen, de informatieoverdracht van namenlijsten. Al met al een leerzame en nuttige oefening! De gemeente bedankt iedereen voor hun medewerking! Maar laten we hopen dat dit in het echt niet zal gebeuren.