Senternovem


19-10-2007 | Voorlichtingsbijeenkomst Tankstations Alternatieve Brandstoffen succes

Op 25 september vond de voorlichtingsbijeenkomst Tankstations Alternatieve Brandstoffen plaats in het Ecodrome in Zwolle. Naast presentaties over de nieuwe subsidieregeling bood de middag ook de gelegenheid om een projectidee te bespreken met een projectadviseur van SenterNovem. Dit werd zeer gewaardeerd. Verder konden aanwezigen onderling netwerken. Sommigen maakten graag gebruik van deze gelegenheid, anderen kwamen alleen om over de regeling geïnformeerd te worden.

Opening subsidieprogramma uitgesteld, aanvraagperiode gehandhaafd Vlak voor de bijeenkomst van 25 september werd duidelijk dat het subsidieprogramma niet zo snel geopend kon worden als verwacht en aangekondigd was. Het subsidieprogramma zou geopend worden rond 1 oktober, maar dit is uitgesteld. De aanvraagperiode is daardoor ook verschoven. De nieuwe openingsdatum is nog onbekend. De duur van de aanvraagperiode blijft 4 weken. De beschikkingen worden nu begin 2008 afgegeven.

Subsidieprogramma stimuleert marktontwikkeling duurzame voertuigen Tijdens de bijeenkomst gaf Age van der Meivan Duinn Milieu & Energie adviesbureau in zijn betoog de noodzaak aan van duurzame en schone voertuigen met het oog op CO2-reductie in Nederland. Vervolgens vertelde hij meer over de samenstelling en productie van Ethanol, en gaf hij een toelichting op de marktintroductie van duurzame voertuigen in binnen- en buitenland. Van belang bij de realisatie van een aanzienlijke toename in duurzame voertuigen is volgens Van Der Mei - naast de SenterNovem subsidie Tankstations Alternatieve Brandstoffen - een lagere accijnsstelling, BPM korting en voordelen bij aanbesteding.

Marktontwikkeling duurzame voertuigen en tankstations gedeelde verantwoordelijkheid
Henk Wardenaar, coördinator Klimaat van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, stelde dat het kabinet Balkende IV hoge doelen heeft gesteld voor wat betreft de CO2-reductie (30% in 2020), energiebesparing (20% in 2020) en duurzame brandstoffen (20%). Om deze ambities te behalen is de overheid het programma Schoon en Zuinig gestart met daarin als speerpunt "De auto van de toekomst gaat rijden! Nederland als proeftuin en motor voor duurzame mobiliteit". Doel van dit programma is schone, zuinige, stille, veilige en slimme auto's versneld introduceren in Nederland, door het stimuleren van het aanbod van en het verduurzamen van de vraag naar deze auto's.

Fiscale maatregelen die genomen worden, zijn onder meer een versterkte differentiatie van de BPM, hogere diesel- en LPG-accijns, en accijnsvermindering van EUR 0,03 van aardgas. Daarnaast wordt aardgas
1 of 2 klassen opgeschoven richting `zuiniger' in de inschaling naar de energiewaarde van het label. Over ethanol kon de heer Wardenaar nog geen uitspraken doen; deze komt waarschijnlijk in het Belastingplan van 2009 terug. Verder zette Wardenaar uiteen dat het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen gezien moet worden als ondersteuning van regionale en lokale initiatieven.

Procedure van aanvraag tot toekenning subsidie
Pieter Nonhebel, opdrachtmanager bij SenterNovem, gaf een toelichting op de procedure van aan vraag tot toekenning van de subsidie. Hiermee werden veel praktische vragen van aanwezigen beantwoord.

De subsidie is bedoeld voor bedrijven en instellingen die brandstof (gaan) verkopen, investeren in tankstations, en in Nederland een project uitvoeren. Samenwerkingsverbanden zijn daarbij toegestaan, en worden zelfs gestimuleerd.

Een van de voorlopige uitgangspunten van de regeling is, dat de subsidie is alleen bedoeld voor openbare tankstations, dus geen vulpunten op een afgesloten terrein. Ook is de subsidie alleen bedoeld voor tankstations die niet eerder al subsidie hebben ontvangen van het rijk, de provincie of de gemeente. Verder geldt dat het nieuwe projecten moeten zijn waarvoor nog geen verplichtingen zijn aangegaan De beschikbare subsidie voor aardgas is in totaal EUR 1.200.000 en voor E85 in totaal EUR 600.000. Per aanvraag is het maximale bedrag voor aardgas EUR 250.000 en voor E85 EUR 70.000. Het maximale bedrag per vulpunt is voor aardgas EUR 60.000 en voor E85 EUR 20.000/EUR 7.500. Overigens wordt het maximale bedrag voor E85 vulpunten waarschijnlijk wordt verhoogd naar aanleiding van reacties op de bijeenkomst.

De planning is dat het subsidieprogramma wordt opengesteld met de publicatie in de Staatscourant. Daarna is vier weken gelegenheid om een subsidieaanvraag in te dienen bij SenterNovem. De aanvragen worden gecontroleerd op volledigheid en alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen. Bij dit programma is het niet mogelijk om proforma een aanvraag in te dienen. Vervolgens worden de aanvragen gerangschikt aan de hand van de gestelde criteria. In 2008 (binnen tien weken na indiening van de aanvraag) wordt uitsluitsel gegeven over toekenning van de subsidie. Binnen drie maanden na uitsluitsel moet met het project begonnen worden.

Criteria
Bij het verdelen van de subsidie wordt de subsidie per locatie berekend. Omdat het doel van het subsidieprogramma een landelijk dekkend netwerk van tankstations met alternatieve brandstoffen is, zijn hiervoor de volgende twee criteria als uitgangspunt genomen:


1. De aanvrager kijrgt punten voor elke locatie in de aanvraag (R1)
2. De aanvrager krijgt punten voor de gemiddelde subsidieaanvraag per locatie (R2)

Voor puntentoekennning R2 geldt:
Voor aardgas: 0 punten voor EUR 60.000 10 punten voor EUR 0 Voor ethanol: 0 punten voor EUR 20.000 resp. EUR 7.500 10 punten voor EUR 0

Vervolgens wordt aan de hand van de criteria een rangschikkingsgetal berekend en de rangschikking vastgesteld. Tot slot wordt de subsidie toegekend, waarbij een maximum van vijf locaties per brandstof per provincie geldt.

Leerzame middag
Door de interactie tijdens de presentaties, adviesgesprekken en netwekgelegenheid is de bijeenkomst voor alle partijen een leerzame middag geweest. Gezien de belangstelling voor de bijeenkomst en de goede gesprekken met bezoekers, verwachten wij diverse projectvoorstellen te ontvangen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om de middag bij te wonen, dan kunt u via het secretariaat van het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen een afspraak maken met een projectadviseur, telefoonnnummer 038-455 33 68.

Let op: Alle informatie over het Subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen is onder voorbehoud van de formele bekendmaking daarvan in de Staatscourant. Aan de tekst op deze website kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.