Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GROTE BRAND VERWOEST HET ARMANDO MUSEUM
Amersfoort, 23 OKTOBER 2007

Het Armando Museum is maandag 22 oktober door een grote brand getroffen. Rond half twee brak de brand uit op het dak van het museum. Pas op dinsdagochtend werd het sein brand meester gegeven. Het museum is door de brand verwoest. Het gebied rond het museum is ook op dinsdag nog afgezet. Er bestaat gevaar dat de muren en het torentje van de Elleboogkerk instorten. De directie van het museum gaat er van uit dat de circa 70 kunstwerken die zich in het museum bevonden verloren zijn gegaan.

Elleboogkerk

Het Armando Museum was gevestigd in de neoclassicistische Elleboogkerk, eigendom van de gemeente Amersfoort. De hallenkerk werd in 1998 grondig gerestaureerd en werd het onderkomen van het Armando Museum. Vanaf de opening van het museum, in het bijzijn van Koningin Beatrix, vonden er bijzondere en spraakmakende tentoonstellingen plaats van het werk van Armando en kunstenaars als Arnulf Rainer, Marc Mulders en Ronald Zuurmond. Vanaf 9 oktober was de tentoonstelling In het Woud - op zoek naar betekenis te zien. De tentoonstelling bracht het woud als thema in de beeldende kunst aan het licht met werk van Armando en andere kunstenaars. Het museum kreeg voor de tentoonstelling 27 werken van Armando en circa 30 kunstwerken van andere kunstenaars in bruikleen, waaronder werk van Albrecht Dürer, Hercules Segers en Anselm Kiefer.

Armando

De kunstenaar Armando (1929) geldt als een van de belangrijkste Nederlandse na-oorlogse kunstenaars. Hij bracht zijn jongensjaren door in Amersfoort ten tijde van WOII. Zijn ervaringen uit die tijd keren in de vorm van universele thema's terug in zijn veelzijdig werk. Hij is bekend als schilder, beeldhouwer, schrijver van proza en poëzie, violist, film- en theatermaker. De kerncollectie van het Armando Museum bestaat uit 21 schilderijen en een bronzen beeld. Dertien schilderijen uit deze collectie hingen op het moment van de brand in het interne depot van het museum. Acht werken waren in een extern depot en zijn daardoor gespaard gebleven. Het bronzen beeld Der Feldzug staat op het terrein van Crematorium Rusthof. Het Armando Museum beheert ook een groot aantal kunstwerken van Armando die de kunstenaar nog in eigen bezit heeft. Deze werken bevinden zich in een extern depot.



Ingezonden persbericht