Ingezonden persbericht


23 oktober 2007
Een koffiegeheim onthuld

Winnaar van AD Koffietest 2007 Bagels & Beans Den Bosch

Als onbetwiste winnaar gaat het Bossche Bagels & Beans er dit jaar met de AD koffieprijs vandoor. De redactie van de krant tekende het volgende op "Bagels & Beans Den Bosch is de glorieuze winnaar van de AD Nationale Koffietest 2007. De lunchroom steekt met kop en schouders boven iedereen uit." Eigenaren Sietse van den Berg en Laurens Dekkers onthullen voor één keer het geheim van hun overheerlijke koffie: 'Eenvoud, daar gaat het om. En doe nooit concessies ten aanzien van de kwaliteit.'

Het goede nieuws drong niet direct tot de twee koffiefanaten door. "Elk kopje koffie moet bij ons perfect zijn, maar we hadden nooit gedacht dat we hiermee de nationale koffietest zouden winnen", vertelt Sietse van den Berg. De rapportcijfers spreken echter boekdelen: voor de cappuccino kregen ze een 9,2 en voor hun espresso een 8.

Liefde voor koffie

Laurens werkte jarenlang als patissier en Sietse als kok. Twee jaar geleden won patissier Laurens al de AD Appeltaarttest voor het Dorint Hotel in Eindhoven. In 2005 opent het tweetal een Bagels & Beans vestiging in Den Bosch. Vijf dagen na de opening bleek hun winkel de beste bij de VARA's Kassa cappuccinotest. Het werd steeds drukker in de Bossche Bagels &Beans en er kwamen steeds meer vaste klanten. De twee compagnons wilden nóg beter worden en gingen zelfs naar de Barista wereldkampioenschappen in het Zwitserse Bern. "Wij willen de allerbeste koffie serveren. Bij elke kop moet je een geluksgevoel krijgen."

De onthulling van het geheim

De koffietijgers kozen voor het concept van Bagels & Beans omdat de koffiebonen rechtstreeks uit Panama worden geïmporteerd en de koffiebonen op een ecologische wijze geteeld worden. Voor deze ene keer wil het tweetal een uitzondering maken en het geheim van hun koffie onthullen. "Doe nooit concessies ten aanzien van kwaliteit. Als je iets doet, doe het dan goed. Zorg ervoor dat er alleen vérse koffiebonen de molen ingaan. Voor elke kop koffie wordt steeds een vers portie bonen gemaald want na het malen loopt de koffiekwaliteit snel achteruit. Het malen van koffie luistert nauw. Voor espresso is er een andere instelling nodig dan voor een "gewone" kop koffie. Met onze digitale maalmachines kan koffie heel fijn worden gemaald en afgesteld. Verder maakt de eenvoud het verschil. "Het gaat vaak om simpele details als het dagelijks controleren van de afstelling van je machines. Wij maken onze apparatuur meerdere keren per dag schoon. Ook dat komt de koffiesmaak ten goede!"

Nederlanders zijn dol op koffie

Bijna elke Nederlander drinkt dagelijks koffie. Gemiddeld gaat het zelfs om 142 liter koffie per jaar per persoon. Daarmee staat Nederland hoog op de wereldranglijst en we nemen hierin de zevende plaats in.

Over Bagels & Beans

Bagels & Beans is gestart in 1995. Grondleggers van deze Nederlandse organisatie zijn Ninande Thio en Ronald Bakker. Dit paar startte de eerste Bagels & Beans vestiging in Amsterdam aan de Ferdinand Bolstraat. Het tweetal voelde haarfijn aan dat de tijd rijp was voor een opvallend andere ontbijt- en lunchformule; een plaats waar eerlijk en heerlijk belegde bagels, superieure koffie en verse fruit- en groentesappen worden geserveerd. Al snel bleek Bagels & Beans een succesformule te zijn en werden steeds meer winkels geopend door het hele land. Op dit moment zijn er 28 vestigingen geopend en 5 in voorbereiding.

Andere koffie

Bagels & Beans importeert haar koffie rechtstreeks van een ecologisch en sociaal verantwoorde koffieplantage uit Panama (www.estatecafe.com). Elke kop koffie, espresso of cappuccino wordt met liefde en aandacht in de winkels bereid. Het geheim van Bagels & Beans bestaat niet alleen uit verse, grotendeels ecologisch vriendelijke producten en een goede sfeer in de winkels, maar ook uit de klantvriendelijke opstelling van de ondernemers en hun personeel. Daarnaast zijn de winkels van Bagels & Beans een oase van rust met klassieke muziek en easy Jazz op de achtergrond.

-einde persbericht-

Meer informatie:
Sietse van den Berg (Bagels & Beans vestiging Den Bosch) Tel: 073-6145985 of
Robert Kroon (Full Circle Communications) Tel: 020 48 20 824

Meer info over Bagels & Beans: www.bagelsbeans.nl
Meer info over de AD koffietest: http://www.ad.nl/koffietest/

---- --