Gemeente Tilburg

2007413PU
23 oktober 2007

Project 'Waterproof' succesvol

Opsporing uitkeringsfraude door laag waterverbruik loont In Zuidwest Brabant en Zeeland is het project 'Waterproof' met succes uitgevoerd. Adressen met een laag waterverbruik zijn vergeleken met adressen van mensen die een uitkering ontvangen van de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De koppeling Bezoekadres geeft inzicht in mogelijke uitkeringsfraude. Een adres waarop het waterverbruik erg laag is, Stadhuisplein 130 kan betekenen dat het adres niet bewoond is en dat de bewoners onjuiste gegevens hebben verstrekt over hun woonsituatie. Zeven bijstandsuitkeringen zijn stopgezet, op twaalf Postadres adressen is daarnaast te veel verstrekte uitkering terug gevorderd. Het project is Postbus 90155 uitgevoerd door 30 gemeenten uit de regio, de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst 5000 LH Tilburg (SIOD) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Doorkiesnummer
In totaal heeft het onderzoek voor een bedrag van 529.940 euro aan uitkeringsfraude 013 542 88 19 opgeleverd. Gon Mevis (voorzitter van Regionaal Platform Fraudebestrijding Zuidwest Nederland): "Gemeenten en andere organisaties verstrekken uitkering veelvuldig op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen mag niet beschaamd worden, reden genoeg om regelmatig www.tilburg.nl te controleren of er fraude wordt gepleegd. Gelukkig blijkt dat slechts bij een fractie van de gecontroleerde adressen daadwerkelijk sprake is van fraude."

Werkwijze
Via een risicoanalyse van de SIOD zijn ongeveer 200 adressen aan het licht gekomen waar mogelijk gefraudeerd is. De gemeenten hebben daarop samen met de SVB verder onderzoek uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek dat er op 19 adressen daadwerkelijk fraude is gepleegd, waarbij 23 personen betrokken waren. In 9 gevallen ging het om fraude met bijstandsuitkering, in de overige gevallen betrof het fraude met SVB-uitkeringen.

'Waterproof' is eerder al in andere regio's uitgevoerd. Het project in Zuidwest Brabant en Zeeland is gestart in juli vorig jaar en onlangs afgerond. Het project is aangemeld bij het Servicedienst College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en uitgevoerd onder regie van het Faciliteiten coördinatiepunt van het Regionaal Platform Fraudebestrijding Zuidwest Nederland. Het Personele en Juridische Zaken Platform heeft onder meer tot taak regionale samenwerking te stimuleren bij Informatisering fraudebestrijding op sociaal en fiscaal terrein en ten aanzien van illegale arbeid. Landelijk Financiële Administratie bestaan er negen regionale platforms. Communicatie

Noot voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon (013) 542 8819; Kim Verbruggen, Communicatie, telefoon (013) 542 9500.

---- --