Val op in het verkeer en voorkom 'n boete van 20 euro

Politie ondersteunt campagne over (brom)fietsverlichting met controles

Regio Hollands Midden - De politie Hollands Midden controleert in de donkere maanden voortdurend op de aanwezigheid van verlichting bij (brom)fietsers. Zonder licht fietsen in het donker of bij slecht zicht is gevaarlijk. Goed werkende verlichting en reflectie vergroten de veiligheid, vermindert het aantal verkeersslachtoffers en voorkomt een boete van al snel 20 euro. De politie sluit daarmee aan bij de jaarlijkse campagne van de overheid over fietsverlichting en reflectie 'Val op' die deze week van start is gegaan.
---
'Val op' De campagne 'Val op' richt zich vooral op jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar. Uit onderzoek blijkt dat vooral deze groep frequente fietsers achterblijft in het voeren van verlichting. Bij de laatste meting (december 2006 - januari 2007) had 54% van de leeftijdsgroep tot 18 jaar voor- en achterlicht aan, terwijl dat voor alle fietsers gemiddeld 62% was. Jongeren zien het gevaar van fietsen zonder licht minder dan volwassenen*. De campagne is van 22 oktober tot 18 november. De politie blijft ook na deze tijd controleren.

Bekeuring voorkomen Een bekeuring voor geen of onjuiste verlichting kan eenvoudig voorkomen worden. Een reparatie bij de fietsenmaker kost vaak minder dan een bekeuring van 20 euro. Daarnaast is er tegenwoordig goede en betrouwbare fietsverlichting te koop. Vaak zijn dit losse zogenoemde ledlampjes. Ook deze lampjes moeten, als er in het donker gereden wordt, vast zitten aan de fiets en mogen dus niet aan jas of tas hangen. De kleur van het licht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. De verlichting mag niet knipperen. Dit is namelijk niet bevorderend voor de zichtbaarheid. Overtreding van deze regels maakt weer kans om bekeurd te worden. Op www.fietslichtaan.nl staat precies beschreven waaraan fietsverlichting hoort te voldoen.

Kijk ook voor meer informatie over fietsverlichting en reparatie op www.fietsersbond.nl of ga even langs de fietsspecialist in de buurt.

-------------------------------------------- einde bericht -----------------------------------------------------------

* Bron:ministerie van Verkeer en Waterstaat