Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kunstolifant 'Transitions' vernield in Rotterdam

Initiatiefnemer Mike Spits: "Elephant Parade gaat door"

Afgelopen dagen is weer één van de kunstolifanten van de Rotterdamse Elephant Parade vernield. De spiegelende olifant 'Transitions' stond op het bordes van het Beurs - WTC gebouw.

Blijdorp
De tientallen door kunstenaars beschilderde olifanten van de Elephant Parade sieren sinds 1 september de binnenstad van Rotterdam. Over 3 weken worden ze door veilinghuis Christie's geveild in Diergaarde Blijdorp. De netto opbrengst van de parade gaat naar het eerste olifantenziekenhuis ter wereld, in Thailand.

De Aziatische olifant wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. In 1960 waren er 40.000 Aziatische olifanten, nu zijn dat er nog maar vijfduizend, waarvan er minder dan 2.000 in het wild leven.

Mike Spits, initiatiefnemer van de Elephant Parade: "Dit is nu het vierde kunstwerk dat beschadigd is door vandalen. In Nederland kan zoiets moois blijkbaar niet meer op straat staan, zonder dat het vernield wordt. Ik had echt gehoopt dat het anders zou zijn."

Schiphol
Spits, net terug van een bezoek aan het Thaise olifantenziekenhuis, wil echter niet opgeven: "De Aziatische olifant, waar we dit allemaal voor doen, is met de opbrengst van één Elephant Parade niet gered. Daar zijn miljoenen voor nodig, we gaan dus gewoon door." Hij hoopt de volgende Elephant Parade op Schiphol te organiseren: "We zijn in gesprek met Schiphol en steden als Dubai en Bangkok. Een luchthaven is toch een veiliger omgeving voor kunstwerken."

Er is inmiddels aangifte gedaan wegens vernieling bij de Rotterdamse politie, die zegt de zaak in onderzoek te hebben.

Olifantenveiling
Het is nog niet duidelijk of de vernielde olifant op tijd kan worden hersteld voor de veiling op 17 november. "De Transitions-olifant, die was geadopteerd door een fabrikant van meekleurende brillenglazen, was één van de bekendste kavels. Voordat de Elephant Parade begon, gingen er al foto's van de spiegelende olifant, gefotografeerd op markante plekken in de Maasstad, de wereld over. Die foto's hebben in alle kranten gestaan. We hadden op de veiling een zeer hoge opbrengst verwacht", aldus Bernadette de Bruijn van Christie's. De veiling belooft hoe dan ook een succes te worden: er zijn al honderden kaarten verkocht aan geinteresseerde bieders.

Extra bewaking
De Elephant Parade-organisatie heeft gevraagd of de politie wat vaker een oogje in het zeil kan houden. "De Transitions-olifant stond op een van de drukste plekken van Rotterdam, waar de straat dag en nacht goed verlicht is. Er staat ook een groep bij Hotel New York, waar het 's nachts doodstil is." De organisatie hoop dat rond de manshoge kunstbeelden de laatste weken voor de olifantenveiling extra gesurveilleerd zal worden.