Stichting Wemos

Persbericht 22 oktober: Ministers Koenders en Bos bij Wereldbank en IMF gesteund door stemmen tegen armoede

Washington, 22 oktober - De 68.000 Nederlandse stemmen tegen armoede reisden afgelopen weekend in de vorm van avatars mee met de ministers Koenders en Bos naar de Jaarvergadering van de Wereldbank en IMF in Washington. Daar kwamen zij samen met de 38,7 miljoen stemmen uit meer dan 100 landen. Minister Bos van Financien was aanwezig bij de avatar demonstratie voor de Wereldbank. Bos zei onder de indruk te zijn van de miljoenen stemmen tegen armoede en voelde zich daardoor gesteund. Ook werd voor de ingang van de Bank het poverty requiem uitgevoerd.

Deze actie is geïnitieerd door de EEN campagne, die de afgelopen maanden tienduizenden stemmen tegen armoede verzamelde op www.EEN.nl. Minister Koenders zei op Wereldarmoededag na de overhandiging van de Nederlandse stemmen, zich hard te maken voor een slagvaardiger Wereldbank en wereldwijd armoedebeleid. "Ik word gevolgd en in de gaten gehouden door EEN en tienduizenden Nederlanders. Dat steunt mij om me hier voluit voor in te zetten", aldus Koenders .

EEN is onderdeel van de wereldwijde organisatie Global Call to Action Against Poverty (GCAP). In samenwerking met GCAP was het mogelijk alle 38,7 miljoen stemmen uit de hele wereld die op Wereldarmoededag werden gegeven, door middel van de avatars te representeren. Met dit aantal stemmen werd de Guiness World Book of Records poging van vorig jaar ruim overstegen. 'Al deze stemmen en het requiem zijn een signaal aan de 189 regeringsleiders die in 2000 de belofte maakten de armoede in de wereld voor 2015 te halveren', zei Sylvia Borren, directeur van Oxfam Novib.

Omringd door de avatars zongen 300 kinderen onder leiding van dirigent Peter Maissan het poverty requiem, een muziekstuk voor koren en percussie. Het poverty requiem ging van start op 16 oktober bij de VN in New York, werd opgevoerd op het Plein in Den Haag op17 oktober en klonk dit weekend in Washington bij de Wereldbank en het IMF. Op Wereldarmoededag werd het requiem in 25 landen uitgevoerd.

De avatars staan symbool voor de miljoenen stemmen tegen armoede.
---