Persbericht
FNV bedingt ton schadevergoeding voor geruïneerde pols
Een werknemer van zuivelbedrijf Campina krijgt een schadevergoeding van meer dan 100.000 euro vanwege chronisch polsletsel als gevolg van het duwen van 400 kg zware rolcontainers. Bureau Beroepsziekten FNV maakt dit vandaag bekend in de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Bovendien presenteert FNV Bondgenoten een elektronisch hulpmiddel om een verantwoord tilgewicht te berekenen.
De medewerker bij Campina Melkunie, die uiteindelijk aanklopte bij Bureau Beroepsziekten, moest dagelijks vijftien tot twintig zware rolcontainers duwen. Het bedrijf had een kettingbaan vervangen, waardoor de man in plaats van één meter wel twintig tot veertig meter moest duwen. Hij hield er een carpaal tunnel syndroom (beknelde zenuw) aan over waaraan hij - mede door slechte re-integratie - meerdere keren moest worden geopereerd.
De schadevergoeding komt op een pikant moment: volgende week stelt FNV Bondgenoten in de cao-onderhandelingen voor distributiecentra van Albert Heijn het met de hand laden van rolcontainers in vrachtwagens aan de orde. Het voornemen van Albert Heijn om over te gaan van machinaal laden naar handmatig laden, heeft geleid tot Tweede Kamervragen.
Directeur Bureau Beroepsziekten FNV Jan Warning ziet in de toegekende schadevergoeding een waarschuwing voor Albert Heijn: Bij Campina is aangetoond dat het duwen van te zware rolcontainers kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Ook andere bedrijven kunnen hier lering uit trekken. Dat wat op korte termijn misschien goedkoop lijkt, zorgt op de lange duur voor verhoging van de kosten.
Een kwart van de werknemers binnen de EU klaagt over rug- of spierpijn als gevolg van het werk. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van veel en zwaar tilwerk. Ze kunnen ook ontstaan door verkeerd uitgevoerd kantoor- of beeldschermwerk, of doordat werknemers te lang in eenzelfde houding moeten staan of zitten.
Werknemers en werkgevers die willen weten wat een verantwoorde lichamelijke belasting is, kunnen sinds deze week terecht op de website van FNV Bondgenoten:
De werknemer die het schadebedrag van een ton ontvangt, werkt nu bij een sociale werkplaats. Hier ziet hij dat het ook anders kan: Als er bij mijn oude werkgever dezelfde hulpmiddelen beschikbaar waren als hier had ik mijn chronische klachten niet opgelopen.
Nader informatie
FNV Voorlichting / Paulus Plas: 020 58 16 553
FNV Bondgenoten Voorlichting: Joyce van Leeuwen 030-2738224
FNV