Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 16 oktober 2007

Filmvoorstelling Een stukje blauw in de lucht

Avondopenstelling Herinneringscentrum Kamp Westerbork 23 oktober 2007

Op dinsdag 23 oktober aanstaande om 19.30 uur wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de film Een stukje blauw in de lucht vertoond. Filmmaker Bob Entrop is aanwezig om een toelichting te geven. Ook vindt een interview met Rinus Vos en Lalla Weiss plaats. Het Herinneringscentrum is deze avond voor het publiek toegankelijk.

Een stukje blauw in de lucht vertelt het aangrijpende relaas van twaalf Sinti en Roma die de Tweede Wereldoorlog wisten te overleven en daar voor het eerst over spreken. Daarmee doorbreken ze een taboe dat lange tijd rustte op het spreken over de vervolging. In soms heftige en ook mooie beelden wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis waarover tot nu toe niet of nauwelijks gesproken is. De documentaire is een reis in de tijd. In het heden reist filmmaker Bob Entrop met drie Sinti en Roma naar Auschwitz om tegelijkertijd met drie anderen terug te reizen in de herinnering aan het verleden, naar de tijd waar bijna een miljoen Sinti en Roma vermoord werden.

Bob Entrop (1946) studeerde in 1972 af aan de Sint Joost Academie in Breda. In 1971 was hij medeoprichter van het collectief De kritiese filmers. Sinds 1979 vormt hij met partner Anneke Hopmans Sol Film produkties. Rinus Vos (1940) overleefde de oorlog door onder te duiken. Hij verstopte zich maandenlang met zijn drie zussen en moeder in een schuur op een erf in Epe en Vaassen. De gezinsleden wisten dankzij de hulp van enkele boeren te overleven. Lalla Weiss (1961) is coördinator van de Landelijke Sinti Organisatie en dochter van onderduikoverlevende Hannes Weiss. Ze zet zich onvermoeibaar in voor een betere toekomst van de Sinti en Roma gemeenschap in Nederland.

Een aangrijpende film met de toelichting van uit verschillende perspectieven. De lezing is inbegrepen bij de toegangsprijs van het museum. Het Herinneringscentrum is tot 22.30 uur geopend voor publiek. Noot voorredactie/
Voor meer informatie Herinneringscentrum Kamp Westerbork Oosthalen 8 - 9414 TG Hooghalen
T (0593)592600 - F (0593)592546
I www.kampwesterbork.nl
E info@kampwesterbork.nl
Albert Gilbert, communicatie