Ingezonden persbericht


For the English version see www.felix.meritis.nl

Felix Meritis, Trouw, Industrial Transformation Project - International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change (IHDP-IT) en Kennisnetwerk Systeem Innovaties (KSI) presenteren:

Cross thinking about Sustainability

L o n g T e r m S o l u t i o n s f o r

C l i m a t e C h a n g e:

A S o u t h e r n P e r s p e c t i v e

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

dinsdag 23 oktober, aanvang 20.00 uur

toegang 10,- / 7,50 (met korting)

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

De laatste jaren zijn beleidsmakers alsook het grote publiek steeds meer de gevolgen van de opwarming van de aarde onder ogen gaan zien. Al Gore's film heeft ertoe geleid dat het publiek de aard en de grootte van het probleem meer onder ogen zien. Het Vierde Assessment rapport (AR4) van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) toont aan dat de bijdrage van menselijke activiteiten aan klimaatveranderingen aanzienlijk is. Het Sternrapport heeft tevens laten zien dat er economische consequenties kleven aan klimaatverandering.

Tegen deze achtergrond overwegen zelfs de landen die eerst nog het standpunt hadden 'de vervuiler betaalt eerst' - de ontwikkelingslanden - wat zij kunnen doen om op de lange termijn het broeikas effect te verminderen, waarbij ze hoognodige ontwikkelingen combineren met een solide klimaatbeleid. Welke paden van economische groei kunnen zij kiezen die zowel voor het milieu effectief zijn als passen binnen hun prioriteiten op het gebied van ontwikkeling?

Dr. Leena Srivastava, Executive Director van TERI, een onafhankelijke denktank op het gebied van energie zaken in New Delhi en betrokken bij het IPCC, zal deze zaken bespreken. Specifieke oplossingen die zij zal aandragen zijn innovaties en uitbreidingen in belangrijke infrastructuren voor water en energie speciaal toegespitst op de behoeftes van de armen en het gebruik van fossiele brandstoffen. Bouwen aan de sociale infrastructuur van in ontwikkeling zijnde economieën is eerder een essentiële voorwaarde, dan een barrière om hun overgang naar een situatie waarin zij ook kwantitatieve verplichtingen kunnen aangaan voor een klimaatvriendelijke ontwikkeling. Toch is hier in huidige hulpprogramma's voor ontwikkelingslanden bijna geen aandacht voor.

Voertaal: Engels

Aanvang: 20.00 uur

Toegang: 10,- / 7,50 met korting

Reserveren: receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11

Informatie: www.felix.meritis.nl / www.ihdp-it.org / www.ksinetwork.nl

()

()

()
()

()


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *

maandag 8 oktober - 20.00 uur

11e Sir Karl Popper lezing: Wieviel Globalisierung verträgt der Mensch?

Globalisering is niet alleen maar een wereldwijd economisch proces. Het is tevens een ideologie die vooruitgang hoog in het vaandel draagt. Maar hoeveel globalisering kan een mens aan? Hierover spreekt de Duitse publicist Rüdiger Safranski. Lees verder


* * *

dinsdag 9 oktober - 20.30 uur

De Globaliseringslezing: Bjørn Lomborg
Bjørn Lomborg gaat in discussie met Femke Halsema (GroenLinks) en Liesbeth van Tongeren (Greenpeace Nederland) over zijn nieuwe boek Cool It! Zin en onzin in het debat over klimaatverandering. In zijn boek presenteert Lomborg betere oplossingen nodig voor het terugdringen van het broeikaseffect. In plaats van goedbedoelde maar peperdure inspanningen die op termijn een gering resultaat sorteren, kunnen we meer doen tegen lagere kosten en met meer kans op succes. Lees verder