Technische Universiteit Delft

Elektriciteit en planten
door SG

Studium Generale lezing - Uitdagende innovaties, inzicht en wetenschap met elektriciteit en planten

23 oktober 2007 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Bob Ursem

In deze Studium Generale lezing zult u een u graag een totaal nieuw inzicht krijgen in de boeiende wereld van planten en elektriciteit in een veelheid van facetten.

Planten reageren op elektriciteit en dan doelen we niet op de experimenten van Cleve Baxter uit de Verenigde Staten, maar meer de harde wetenschap en technologie. Een paar voorbeelden uit de lezing... Waarom groeien planten in extreme milieus zoals hoog in de bergen of op de Noordpool, maar ook in woestijnen in een kussenvorm? Wanneer een bos gekapt wordt, dan sterven vervolgens meestal de bomen aan de rand van het bos onder invloed van elektriciteit. Planten kunnen in een elektrisch veld extreem verdampen of geven stoffen af aan de atmosfeer. Tijdens de lezing zullen een aantal spectaculaire voorbeelden behandeld worden. Op dit moment is de Botanische Tuin en Civiele Techniek van de TU Delft betrokken bij de ontwikkeling van een ESA monitorprogramma voor de bijdrage van verdamping van planten op aarde, wolkenvorming en klimaatsverandering.

Planten kunnen ook lading opbouwen en daardoor in de lucht grote potentiaalverschillen veroorzaken. Boven bossen ontstaat daarom onweer en nimmer boven de open oceaan! Verder kunnen planten elektrische stormen ontwikkelen met grote gevolgen, zoals bij branden in Australië. Of dichter bij huis: waarom breken de bomen vrijwel altijd net onder de kruin af en blijven de stammen staan?

Planten hebben ook elektriciteit nodig om stuifmeel over grote afstanden te verplaatsen, zoals bij windbestuiving. Anderzijds kunnen planten in elektrische velden geweldige hoeveelheden vervuiling en stof invangen. De precieze werking en effecten worden verklaard en de meest optimale planten met dit bijzondere mechanisme worden besproken.

Hoogspanning geeft op planten ook effecten, wat geleid heeft tot een nieuwe goedkopere medicijnwinning. Maar hoogspanning kan ook leiden tot bijzondere verkleuringen in hout en alle suikers caramelliseren. Elektriciteit en planten vormen een boeiend en uitdagend hoofdthema en leidt tot nieuwe inzichten in de wetenschap en daaruit voortvloeiend nieuwe technologische toepassingen.

Drs. ing. Bob Ursem is directeur van de botanische tuin van de TU Delft.

Toegang gratis

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 27 september 2007