Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

22-10-2007

KNAW presenteert Gedragscode Biosecurity

Als een van de eerste landen ter wereld heeft Nederland een gedragscode voor Biosecurity. Deze gedragscode voor onderzoekers is gericht op bewustwording van de mogelijke risico's van het misbruik van levenswetenschappelijke kennis. De code is opgesteld door de Werkgroep Biosecurity, die voor dit doel werd ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De gedragscode wordt op maandag 22 oktober gepresenteerd aan directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs en Wetenschap, Renk Roborgh, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Sinds 2001 is het mogelijke misbruik van biologische kennis en materialen een onderwerp van toenemend belang op de internationale agenda. Daarom heeft het InterAcademy Panel (IAP), de wereldwijde vereniging van academies van wetenschappen, het initiatief genomen om richtlijnen te formuleren voor het opstellen van een gedragscode Biosecurity voor wetenschappers. Dit resulteerde in 2005 in een verklaring die wereldwijd door 68 wetenschappelijke academies is ondertekend.

Op verzoek van het ministerie van OCW is de KNAW in 2006 gestart met de ontwikkeling van een nationale gedragscode Biosecurity, bestemd voor kennis- en onderzoeksinstellingen. De gedragscode biedt regels voor verantwoordelijkheden en levert aanknopingspunten voor sturing en sancties. Omdat een gedragscode alleen zinvol is als deze aansluit bij de onderzoekspraktijk, zijn direct betrokkenen uit de wereld van wetenschap, bedrijfsleven en overheid via een klankbordgroep van meet af aan intensief bij de ontwikkeling van de gedragscode betrokken geweest.

Met de publicatie van de gedragscode voor zowel onderzoekers als docenten en studenten in de levenswetenschappen wordt de eerste fase van het project Biosecurity afgesloten. Om daadwerkelijk gebruik van de gedragscode in de dagelijkse praktijk te stimuleren is de KNAW in overleg met het ministerie van OCW over een vervolgtraject. Door middel van debatten, workshops en publiciteit moet de gedragscode onder wetenschappers bekend worden en leiden tot blijvende bewustwording van het thema Biosecurity.

De Werkgroep Biosecurity die de gedragscode opstelde stond onder leiding van prof. dr. Lous van Vloten-Doting (Ministerie van LNV en Groene Kennis Coöperatie) en bestond verder uit prof. dr. Stuart Blume, hoogleraar wetenschapsdynamica (Universiteit van Amsterdam), prof. dr. Pedro Crous, directeur Centraalbureau Schimmelcultures (CBS-KNAW) en prof. dr. Lex van der Eb, voorzitter Commissie Dierproeven en Biotechnologie (CDB) van de KNAW. Werkgroepsecretaris was dr. Koos van der Bruggen.
De gedragscode wordt 22 oktober a.s. overhandigd aan directeur-generaal Renk Roborgh van OCW door prof. dr. Jos van der Meer, lid van het Dagelijks Bestuur van de KNAW.

Een Een gedragscode voor Biosecurity - rapport van de werkgroep Biosecurity is te bestellen via het bestelformulier of hier als pdf te downloaden.

Noot voor de redactie/