Gemeente Moerdijk


In de week van 20 tot en met 27 oktober is de jaarlijks terugkerende brandpreventieweek weer georganiseerd. Het thema van dit jaar was, evenals vorig jaar, de rookmelder. De brandweer gemeente Moerdijk heeft diverse acties uitgevoerd om de inwoners te attenderen op brandveiligheid en het nut van rookmelders.

Informatiestand
In alle gemeenschapshuizen was een stand ingericht met posters, informatie over de brandwondenstichting, een boek over de ervaringen van een partner van een brandweerman en informatiefolders. Deze folders hadden onder andere betrekking op onderwerpen als rookmelders, vluchtplannen, koolmonoxidevergiftiging, brandwonden, brandpreventie voor ouderen en brandveiligheid voor als je op kamers woont. Ook lagen er cd-roms voor kinderen, waarmee op een speelse manier inzicht kan worden gegeven over brandveiligheid in huis.

Brandoefening
Op maandagavond 22 oktober had de brandweerpost Standdaarbuiten een brandoefening uitgezet in gemeenschapshuis De Standaard. De leden van het op dat moment aanwezige zangkoor moesten het pand met spoed verlaten in verband met een brandmelding. De brandweer was snel ter plaatse en ging direct aan de slag om de door kortsluiting ontstaande brand te blussen en de beheerder uit het pand te redden. Ook voor de beheerders van De Standaard was het belangrijk om een ontruiming te oefenen.

Bezoeken
De woonkernen Klundert, Moerdijk en Willemstad kregen op dinsdag, woensdag en donderdagmiddag een bezoek van twee medewerkers van brandweer Moerdijk.Tijdens deze bezoeken aan de gemeenschapshuizen werden bezoekers benaderd met een opgestelde checklist over rookmelders en brandpreventie. Uiteraard konden de bezoekers ook andere brandgerelateerde vragen stellen.

Tijdens onze vraaggesprekken, gedurende de preventieweek, kwam naar voren dat het merendeel van de ondervraagden bewust bezig is met de brandveiligheid in huis. Een aantal voorbeelden van het brandveilig maken van hun huis in de praktijk zijn: één of meerdere werkende rookmelders op te hangen, een brandblusser in huis te hebben en soms zelfs een blusdeken in een keukenkastje te hebben opgeborgen.

Op de website van brandweer gemeente Moerdijk kunt u meer informatie vinden over rookmelders en over brandveiligheid in algemene zin. Ook kunt u uw vragen telefonisch of via de e-mail stellen. De brandweer is bereikbaar via telefoonnummer 0168 373600 of via de e-mail (preventie@brandweermoerdijk.nl).

De brandweer gemeente Moerdijk is nog steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Degene die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met de brandweer, via Gerard Kannekens bereikbaar op 0168 373632.