Ingezonden persbericht


DAILY REPORT

Zaterdag 20 oktober 2007 ­ 24 hour countdown has started!

Nuna4 verslijt banden bij kwalificatierondes World Solar

Vandaag verzamelden de teams van achtendertig zonneracewagens zich op Hidden Valley Race Track bij Darwin. Hier werden de kwalificatierondes verreden die bepalen op welke positie morgen gestart mag worden. Nuna4-coureur Oliver pakte meteen de ideale lijn op de bochtige baan en zette een zeer scherpe tijd neer: 2 minuten en 9,96 seconden. Nuna's banden bleken na afloop tot op het canvas afgesleten: de zonnewagen is ontworpen om lange stukken hard rechtdoor te racen, tegen het betere bochtenwerk zijn de banden minder bestand. Maar gelukkig heeft het team een hele voorraad reservebanden bij zich.

Het Nuon Solar Team zag twee concurrenten het 2,9 kilometer lange circuit nog net wat sneller rijden: Aurora Vehicle Association Inc. uit Melbourne, een van de nationale teams, en het Umicore Solar Team uit het Belgische Leuven bleven Nuna tienden van een seconde voor. Teamcaptain Stefan legt uit dat bij het kwalificeren de snelste zijn geen doel op zich is: "Vandaag ging het om een goede startpositie. Dat is gelukt. Oliver heeft snel, maar veilig gereden; wij willen Nuna4 in topconditie houden voor de race zelf en nemen daarom geen onnodige risico's."

De laatste daglichturen voor de race heeft het team besteedt aan extra strategietesten. Op de Arnhem Highway heeft testcoureur Ivo Nuna4 op verschillende snelheden laten rijden, zodat de prestatiewaarden van die snelheden gebruikt kunnen worden in de racestrategie. Nuna heeft vanmiddag 142 kilometer gereden, waarvan 130 km op de Arnhem Highway en 12 km op Hidden Valley Race Track. Sommige teamleden hebben meer slaap gehad dan anderen, maar de stemming is opperbest. De TU Delft-studenten zijn superblij met hun startpositie voor morgen. Dit is de hoogste kwalificatieplaats in de geschiedenis van de Nuna.

Vandaag is het `support team' begonnen met het inpakken van alle reserveonderdelen, gereedschap, elektronische apparatuur enzovoort. Want de loods naast Nightcliff Primary School waar het Nuon Solar Team ruim een maand heeft gebivakkeerd, moet vanavond leeg zijn om morgenochtend op tijd bij de start te kunnen verschijnen. Top 5 kwalificatie Challenge Class World Solar Challenge 2007:
- Umicore Solar Team met Umicar Infinity (België), rondetijd 2.08.88 seconde, gemiddelde snelheid 81,01 km/uur;
- Aurora Vehicle Association Inc. met Aurora 101 (Australië), rondetijd 2.09.10 seconde, gemiddelde snelheid 80,87 km/uur;
- Nuon Solar Team met Nuna4 (Nederland), rondetijd 2.09.96 seconde, gemiddelde snelheid 80,33 km/uur;
- Solar Team Twente met Twente One (Nederland), rondetijd 2.16.60 seconde, gemiddelde snelheid 76,43 km/uur;
- University of Michigan Solar Car Team met Continuum (Verenigde Staten), rondetijd 2.30.33 seconde, gemiddelde snelheid 69,45 km/uur.

Weerweetje
Je zou denken dat het Nuon Solar Team hoopt stralend zonnig weer en een strakblauwe lucht. Het ideale weer voor een zonnerace is echter zonnig met wat wolken. Doordat wolken het zonlicht weerkaatsen is de lichtintensiteit op een lichtbewolkte dag groter dan wanneer er helemaal geen wolken zijn. En de weersverwachting voor de start van de race is inderdaad `fine, mostly sunny'!

Paul: "De routebeschrijving voor de race is simpel: vanuit Darwin de Stuart Highway op, rechtdoor, en na 2.700 kilometer linksaf voor de laatste paar honderd kilometer. Toch rijden er wel eens teams verkeerd bij controlestops!"

http://www.youtube.com/nuonsolarteam

Opgenomen op de Hidden Valley Race Track, Darwin:
- Nuna4 kwalificeert zich voor de World Solar Challenge 2007;
- Scherpe kwalificatietijd voor Nuon Solar Team.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met (

Ingezonden persbericht