KLM



07/012

KLM HOOFDSPONSOR BENEFIETWEDSTRIJD
SPARTAK MOSKOU - HFC HAARLEM

HAARLEM/AMSTELVEEN, 22 maart 2007- KLM wordt hoofdsponsor van de speciale benefietwedstrijd tussen de teams uit 1982 van Spartak Moskou en HFC Haarlem. De wedstrijd wordt gespeeld op 20 oktober 2007 in Moskou. De luchtvaartmaatschappij zal het vervoer van de 35-koppige Haarlem-delegatie voor haar rekening nemen.

Op 20 oktober 2007 is het precies 25 jaar geleden dat een UEFA-Cupduel tussen Spartak Moskou en HFC Haarlem eindigde in een tragedie. Op de trappen van het toenmalige Lenin-stadion vonden honderden mensen de dood als gevolg van hevige gladheid veroorzaakt door plotseling invallend winterweer. Toeschouwers van twee volgepakte tribunevakken verlieten nog voor het eind van de wedstrijd het stadion via de enige beschikbare uitgang. In een reactie op een late treffer van Spartak keerde het publiek massaal terug in het stadion. Op de spekgladde trappen kwamen honderden mensen in de verdrukking, met alle gevolgen van dien. De spelers van Haarlem merkten niets van de catastrofe die zich vlak na de wedstrijd en buiten hun gezichtsveld voltrok. Pas zeven jaar later werd de ramp in zijn volle omvang bekend.

Om de slachtoffers en hun nabestaanden te eren besloot de Haarlemse stichting "To Moscow with Love" tot het organiseren van deze speciale wedstrijd. Zowel Spartak Moskou als HFC Haarlem reageerde positief op de plannen. Ook nabestaanden, fans en oud-spelers staan achter het initiatief. In het comité van aanbeveling hebben inmiddels acht personen plaatsgenomen: Dick Advocaat, Andrei Chesnokov, Jan-Paul Dirkse (Nederlandse ambassadeur in Rusland), Ruud Gullit, Guus Hiddink, Henk Kesler, Arthur Numan en Bernt Schneiders (burgemeester Haarlem).

De memorial match zal plaatsvinden als voorwedstrijd van de competitiewedstrijd tussen Spartak Moskou en FK Moskou. De wedstrijd wordt gespeeld in hetzelfde stadion als in 1982, dat tegenwoordig Luzhniki-stadion heet. De opbrengst zal ten goede komen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

NOOT VOOR REDACTIE (