Korps Landelijke Politiediensten

Nationale Recherche liet geen heroine verdwijnen

Uitspraak rechtbank Amsterdam

Driebergen, 19-10-2007 o Er zijn in onderzoeken door de Dienst Nationale Recherche geen kilos heroïne verdwenen zoals eind september werd beweerd door het televisieprogramma NOVA.

Verder is er geen sprake van het doorlaten van drugs of het weghouden van verdachten uit de dossiers. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank te Amsterdam op donderdag 18 oktober inzake de zaken Spohr en Vlieger. Beide zaken betreffen onderzoeken van de Dienst Nationale Recherche van het KLPD. In totaal zijn 6 mannen tot gevangenisstraffen, variërend van 4 tot 9 jaar, veroordeeld. De door de advocaten aangedragen weerleggingen inzake verdwenen of doorgelaten kilos heroïne, zijn door de meervoudige strafkamer verworpen.

Het televisieprogramma NOVA berichtte op 24 september dat er bij enkele drugsonderzoeken, uitgevoerd door de Dienst Nationale Recherche (KLPD), ruim 160 kilo heroïne zouden zijn verdwenen. Verder zouden er drugs zijn doorgelaten en zou er gebruik zijn gemaakt van criminele burgerinfiltranten. Van een zorgvuldige wederhoor door NOVA was hierbij helaas geen sprake. Op basis van informatie van het openbaar ministerie en het Korps Landelijke Politiediensten, is - nog in diezelfde week - vast komen te staan dat de genoemde berichten onjuist zijn.

Op 3 oktober j.l. bleek eveneens uit een brief aan de Tweede Kamer van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat dergelijke ontoelaatbaarheden niet hebben plaatsgevonden in deze en andere heroïnesmokkel-onderzoeken van de Dienst Nationale Recherche.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat alle bij de betreffende onderzoeken in beslag genomen drugs destijds zijn vernietigd. Ook is er geen sprake geweest van het doorlaten van drugs, en zijn er zijn geen personen weggeschreven uit de dossiers. De rechtbank is van oordeel dat de informatie uit Turkije rechtmatig was. Er is volgens de rechtbank geen sprake van onrechtmatig handelen in het buitenland, laat staan dat de Nederlandse autoriteiten daar willens en wetens van hebben geprofiteerd.