EMPATHY(TM) / US Army Torture Devices 20 oktober / 17 november 2007 Opening: 20 oktober 21.30 uur.

08/10/2007 08:21



Galeriemasters



GALERIE MASTERS presenteert: EMPATHY(TM) / US Army Torture Devices

In de tentoonstelling 'US Army Torture Devices' in Galerie Masters, Amsterdam presenteren Vincent W.J. van Gerven Oei en Jonas Staal van kunstcollectief EMPATHY(TM) een ondervragingsruimte uit Guantànamo Bay: onder andere een geluidsinstallatie en een stroboscoop, die door 'The Coalition of the Willing', in casu het leger van de Verenigde Staten, worden gebruikt om gevangenen in detentiecentra als Guantànomo Bay (illegaal) te martelen door middel van onder andere harde muziek.

De producten van de democratie worden direct gebruikt tegen de 'vijanden van de democratie' als middel om hen van slaap te onthouden met als doel een verklaring af te dwingen. Doordat die producten buiten de context van een democratie worden gebruikt, krijgen ze ook direct een tegengestelde betekenis: van positieve, bevrijdende rockmuziek, het symbool van de verworven vrijheden binnen een democratie tot een negatief, terroriserend martelwerktuig om rechtenloze gevangenen een verklaring af te dwingen.

In de tentoonstelling 'US Army Torture Devices' krijgen de iconische elementen van democratie: de bevrijdende rockmuziek, de belichting van de dansvloer in een club - een nieuwe, tegengestelde en beperkende betekenis. Aan de ene kant wanneer herkend en erkend als een martelkamer verwerft de ruimte een claustrofobisch effect, aan de andere kant, zelfs wanneer een bezoeker wordt geconfronteerd met de context waar vanuit de tentoonstelling is ontstaan, blijkt de ruimte extreem goed te confirmeren aan de decadentie van de urban uitgaanscultuur.

Omdat de openingstijden van de tentoonstelling zijn aangepast aan reguliere uitgaansuren, over het algemeen plaatshebbend tussen 22:00 en 04:00 uur, kan de tentoonstelling zonder enige kritische reflectie worden ervaren als een typisch product van urban uitgaanscultuur.

EMPATHY(TM) US Army Torture Devices werd mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, CBK Rotterdam en Stichting Stralen

De tentoonstelling zal worden begeleid door een gratis publicatie met daarin fragmenten uit de ondervraging op Guantànamo Bay, waarop de tentoonstelling is gebaseerd.

EMPATHY(TM) is: Vincent W.J. van Gerven Oei, Jonas Staal, TINKEBELL. Concept en uitvoering door Van Gerven Oei & Staal





http://www.galeriemasters.nl