Gemeente Sluis


17/10/07 - Kijken en proberen: Beweegmanifestatie op zaterdag 20 oktober

De projectpartners van het Breedtesportproject in de gemeente Sluis houden op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 16.30 uur een beweegmanifestatie in sportcomplex De Eenhoorn in Oostburg. Tijdens deze dag worden allerlei initiatieven op het gebied van sport en bewegen voor senioren samengebracht. De organisatie nodigt iedereen uit om ideeën op te komen doen en de verschillende activiteiten uit te proberen.

Project Breedtesport

Voldoende bewegen hoort bij een gezond leven, maar in het algemeen bewegen Nederlanders te weinig. In de gemeente Sluis werken Stichting Welzijn West Zeeuwsch-Vlaanderen en de gemeente Sluis samen in het project Breedtesport om zo jong en oud te stimuleren meer aan lichaamsbeweging te doen. Binnen het project worden allerlei initiatieven ontwikkeld om de verschillende doelgroepen kennis te laten maken met het sport- en beweegaanbod in de regio. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de sportinfrastructuur in West Zeeuws-Vlaanderen. Het Breedtesportproject in de gemeente Sluis is onderdeel van Breedtesport Impuls, een landelijk project dat gemeenten in staat stelt het lokale sportbeleid te versterken.

Beweegmanifestatie

De werkgroep 50-plus van het Breedtesportproject werkt aan uitbreiding en versterking van het beweegaanbod voor senioren. Dat er voor 50-plussers een gevarieerd aanbod bestaat, is te zien én -vooral ook- te proberen tijdens de Beweegmanifestatie. Deelnemers kunnen die dag de volgende sporten uitproberen:

* Volks-/gezelschapsdansen

* Koersballen

* Nordic Walking

* Gym voor senioren

* GALM les (Galm staat voor Gezond Actief Leef Model en is een sportstimulerings-project. Plezier in bewegen staat centraal.)
* Zwemmen

* Badminton

Bovendien wordt er een aantal sport- en spelactiviteiten aangeboden die door de doelgroep samen met de (klein)kinderen kunnen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan: zwemmen, dansen en oud-Hollandse spelletjes.

Tijdens de manifestatie zal ook de "Wat eet en Beweeg ik"- bus aanwezig zijn. Deze bus is een samenwerkingsproduct van het Voedingscentrum en het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging) met de landelijke campagnes: "De schijf van Vijf" en "30minutenbewegen". De bus wordt gebruikt om mensen bewuster te maken van het thema "gezond eten en voldoende bewegen" en om overgewicht te voorkomen. De initiatiefnemers willen met de bus de "energiebalans" en de "balans tussen gezond eten en voldoende bewegen" structureel op de lokale agenda zetten.

Het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) is in 2006 gestart met het project "Tijd voor Gezonde Actie". Dit project is bedoeld om mensen te stimuleren vaker de fiets te pakken en iedereen die fietst veilig te laten fietsen. Vaker veilig fietsen dus eigenlijk! Op 20 oktober worden er vanuit het project "Tijd voor Gezonde Actie" verschillende activiteiten aangeboden. Bezoekers hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid hun fiets te laten keuren of deze beter af te laten stellen. Ook worden de nieuwste fietsen tentoongesteld.

Naast de sport- en spelactiviteiten die plaatsvinden tijdens de Beweegmanifestatie, is er ook een informatiemarkt rond het thema sport en bewegen in de gemeente Sluis. Denk hierbij aan informatie over sporten, bewegen, gezondheid, verenigingen en sportattributen.

Verloting en gratis consumptie

Alle bezoekers van de Beweegmanifestatie krijgen bij binnenkomst een gratis consumptiebon. Deelnemers aan de activiteiten krijgen bovendien een gratis lot voor de verloting die om 16.00 uur gehouden zal worden.

Andere initiatieven

De Beweegmanifestatie is één van de initiatieven om de sportinfrastructuur in de gemeente Sluis te verbeteren. Op basis van de wensen van sportverenigingen worden verder themabijeenkomsten, sportkennismakingslessen voor scholen en nieuwe sportevenementen georganiseerd.

Het Breedtesportproject resulteerde in september 2005 tot de lancering van www.sluisinbeweging.nl. Deze website toont in één oogopslag alle sportmogelijkheden in de gemeente Sluis. In het schooljaar 2005/2006 is de methode `Bewegingsonderwijs' geïntroduceerd op alle basisscholen in de gemeente Sluis, een lesmethode om de kwaliteit van het bewegingsonderwijs te verbeteren.