Smakelijk weten! Lunchlezingen door wetenschappers
20 oktober 2007 - 28 oktober 2007
Kent u de verfijnde eetcultuur van de middeleeuwen? Wat kookte moeder
vroeger en wat eten we vandaag? Meer weten over religieuze rituelen
rondom voedsel? Bezoek dan één van de vier lunchlezingen van het NWO
Gebied Geesteswetenschappen op 20, 21 en 28 oktober 2007. Terwijl u
geniet van een lekkere (vegetarische) lunch, luistert u naar een
leerzame lezing over onderzoek naar cultuur en geschiedenis. Pers is
van harte welkom na aanmelding.
* In het Arnhems Openluchtmuseum belicht dr. Anneke van Otterloo de
Nederlandse kook- en eetgewoonten vanaf de jaren vijftig, toen
huisvrouwen in Bruynzeel keukens Hollandse pot kookten, tot in de
huidige tijd waarin Afhaal-thai en de slow-food beweging populair
zijn. Welke technologische en sociologische ontwikkelingen lagen
hieraan ten grondslag?
* Religie en voedsel zijn nauw met elkaar verbonden. Alle religieuze
tradities kennen rituelen waarbij gegeten wordt of eten wordt
geofferd. In de lunchlezing in het Bijbels Museum Amsterdam, gaat
prof.dr. Martha Frederiks samen met bezoekers op zoek naar het
verhaal achter de inhoud van de lunchbox.
* Anders dan veel mensen denken, bestond er in Europa in de late
middeleeuwen (13e-15e eeuw) een verfijnde eetcultuur, die we
kennen uit kookboeken, huishoudrekeningen en archeologische
vondsten. In het Catharijneconvent in Utrecht laat Prof.dr.
Johanna Maria van Winter u kennismaken met de kostbare
ingrediënten van de middeleeuwse keuken.
* Hoe lagen de machtsverhoudingen in het Romeinse rijk en wat was de
rol van voedsel daarin? Prof.dr. Lukas de Blois behandelt in zijn
lezing in het Valkhof museum te Nijmegen de verhoudingen op lokaal
en op rijksniveau; hoe werd het voedsel verkregen en wie beheerde
en verdeelde het?
Plaatsen zijn beperkt dus aanmelding is verplicht.
Voor het hele programma en voor aanmelding zie:
http://www.nwo.nl/smakelijkweten
Meer informatie bij:
* drs. Céline Bovy (NWO Geesteswetenschappen)
* +31(0)70 344 0739, bovy@nwo.nl
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek