Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 19 oktober 2007
41 projecten geven stimulans aan lokaal onderwijsbeleid
Met projecten rond time-out, brugfiguren, huiswerkbegeleiding en taalachterstand proberen steden en gemeenten een lokale dynamiek te creëren in alle scholen op hun grondgebied. De Vlaamse overheid steunt hen hierin en trekt dit schooljaar hiervoor 1,8 miljoen euro uit. Op voorstel van minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE werden de projecten van 13 centrumsteden en 15 kleinere steden en gemeenten goedgekeurd. Dit gebeurt in afwachting van het decreet lokaal flankerend onderwijsbeleid dat vorige week in de Commissie Onderwijs werd goedgekeurd.
Steeds meer steden en gemeenten voeren actief een lokaal beleid voor welzijn, jeugd, sport, cultuur, milieu, ... In dat perspectief zien zij schholen - en niet alleen de eigen gemeentelijke scholen - als een belangrijke partner en werken zij intensief met hen samen. Zij ondersteunen plaatselijke projecten of samenwerkingsverbanden, organiseren samenwerking tussen diensten, voorzieningen en instellingen en stimuleren een gemeenschappelijke visie.
Een goed onderwijsbeleid laat de verschillende onderwijsniveaus op elkaar inspelen. Steden en gemeenten zijn ideale partners om het gelijkeonderwijskansenbeleid van minister Vandenbroucke lokaal te laten doordringen en vorm te doen krijgen. Vooral de 13 centrumsteden, maar ook andere steden en gemeenten worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen op vlak van gelijke onderwijskansen. De goedgekeurde projecten hebben allemaal een hefboomfunctie voor kinderen en jongeren die hun talenten en vaardigheden momenteel niet maximaal kunnen ontwikkelen. De rol van het onderwijs is hierin cruciaal.
In Leuven bijvoorbeeld wil men de dialoog tussen kansarme ouders, scholen en CLB verbeteren met het project 3-klap. In Roeselare zorgen vrijwilligers twee avonden in de week voor huiswerkbegeleiding voor autochtone en allochtone kinderen in een niet-schoolse omgeving. In Heusden-Zolder werkt men aan de onderwijsstartkansen van de allerkleinsten. In Aalst start men alfaklassen waar taalarme of Nederlandsonkundige leerlingen extra lessen Nederlands kunnen volgen. In Antwerpen stimuleert het Netwerk Anders Kiezen jongeren om een doordachte studiekeuze te maken en helpt hen bij heroriëntering.
In afwachting van het decreet lokaal flankerend onderwijsbeleid, dat binnenkort voorligt in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, brengen deze projecten alvast een lokale dynamiek tot stand voor een breder en verankerd lokaal onderwijsbeleid.
Meer informatie over de projecten en contactgegevens vindt u op www.ond.vlaanderen.be/lokaalbeleid/ (http://www.ond.vlaanderen.be/lokaalbeleid/) onder de rubrieken '13 centrumsteden' en 'niet-centrumsteden'.
In bijlage vindt u een lijst van de goedgekeurde projecten.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be