Energielabelplicht: 01-01-08 probleem voor particuliere woningeigenaar

19/10/2007 09:24



VvE Belang



Particulieren die na 1 januari 2008 hun huis of appartement willen verkopen, moeten er rekening mee houden dat zij een fors probleem krijgen. Net zoals de verkopers van elektrische apparaten en auto's is de verkoper van een woning of appartement vanaf 1 januari aanstaande wettelijk verplicht te beschikken over een energielabel en dit te overleggen bij de notaris. Uit het energielabel blijkt hoe energiezuinig de woning is. Maar de VROM campagne is veel te laat gestart en er zijn te weinig gecertificeerde adviseurs die energielabels mogen toekennen. Dat zegt Fred Schuurs, directeur van VvE Belang, Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren maandagavond 22 oktober in het Chassé Theater in Breda waar VvE Belang samen met de gemeente Breda voor ruim 700 belangstellende eigenaren van appartementen een voorlichtingsbijeenkomst organiseert, nadat 's middags al bijna 1.000 belangstellenden zijn voorgelicht. Oud-staatssecretaris Dick Tommel reikt tijdens deze avondbijeenkomst namens minister Cramer van VROM de eerste twee energielabels voor appartementsgebouwen in Brabant uit. Tommel is voorzitter van het 'Platform bewoners, duurzaam bouwen en energiebesparing'. Deze functie bekleedde minister Cramer totdat zij minister werd. Ook reikt Tommel het eerste certificaat uit aan een VvE-beheerkantoor dat als gecertificeerd EPA adviseur energielabels mag verstrekken.
In totaal organiseert VvE Belang in oktober 14 van dergelijke bijeenkomsten in zes theaters door het land, waarvoor zich in totaal bijna 10.000 appartementseigenaren hebben aangemeld. De bijeenkomsten worden ook gehouden omdat op 1 mei 2008 een wijziging van het appartementsrecht alle bijna 100.000 Verenigingen van Eigenaren verplicht om een 'reservefonds voor groot onderhoud' aan te leggen. Planmatig onderhoud en het daarvoor reserveren van voldoende geld is voor vele VvE'en een groot probleem en daar komt nu het energiezuiniger maken van het appartementengebouw nog bij als de score laag uitvalt.
Verkopers van woningen die niet tijdig over een energielabel kunnen beschikken, komen in de positie de wet te moeten overtreden, aldus Schuurs. En het is de vraag of notarissen wel koopakten willen passeren wanneer niet is voldaan aan de wet. Het is opmerkelijk en onrechtvaardig dat woningcorporaties een jaar uitstel hebben gekregen om hun woningvoorraad te voorzien van het energielabel. De particuliere eigenaarbewoner moet wel per 1 januari aanstaande aan die wettelijke eis voldoen, aldus Schuurs. Hij pleit voor uitstel tot het moment waarop voldoende gecertificeerde deskundigen beschikbaar zijn. Zo moet de hele woningvoorraad bij de makelaars op 1 januari 2008 voorzien zijn van het energielabel. VROM is in gesprek met Funda om de hele woningvoorraad te voorzien van het energielabel. Kopers moeten inzicht hebben in de energiezuinigheid van de te kopen woning, hetgeen ze bij een lage score kunnen gebruiken in de onderhandeling over de koopprijs. Want kopers worden vroeg of laat ook weer verkopers en worden dan op hun beurt weer afgestraft op een te lage score, hetgeen een lagere verkoopopbrengst kan betekenen.
Het keuren van een woning ten behoeve van een energielabel vergt tijd. Zeker als het appartementencomplexen betreft. Daarvoor moeten metingen op locatie worden verricht en allerlei berekeningen worden uitgevoerd. Energielabels zijn alleen geldig wanneer ze zijn afgeleverd door een daartoe gecertificeerd adviseur. Daarvan zijn er - zie de VROM-website www.vrom.nl/energielabel - veel te weinig. Op de lijst staan tot nog toe slechts 29 bedrijven, waaronder vele eenmansbedrijfjes. Er zullen dus binnenkort wachtlijsten ontstaan voordat een verkoper over een energielabel kan beschikken. Dat leidt tot onaanvaardbare schade voor kopers en particulieren die hun huis willen verkopen.
Verenigingen van eigenaren
Voor eigenaar-bewoners van appartementen is de kwestie nog veel lastiger, omdat het aanvragen van energielabels een kwestie is van de Vereniging van Eigenaren. Die kan pas labels aanvragen wanneer de algemene ledenvergadering - die over het algemeen slechts eens per jaar bijeenkomt - daartoe heeft besloten. VROM adviseert bij VvE'en niet individueel aan het werk te gaan, maar het energielabel collectief aan te pakken. Al is het alleen al omdat dit goedkoper is.
Onvoldoende stimulerende maatregelen
Energielabels scheppen voor de woningkoper duidelijkheid. Maar ze zijn tegelijk een drukmiddel om eigenaren van woningen aan te zetten tot energiebesparing, aldus Schuurs. De eigenaar van een woning met een E of een F-score zal problemen hebben een goede prijs voor zijn woning te krijgen. Hij zal dus aan de slag moeten om zijn woning of appartement energiezuiniger te maken. Stimulerende maatregelen moeten hem/haar verleiden aan de slag te gaan. Het is onbegrijpelijk dat de koper van een dieselauto Euro 600,- korting krijgt bij de aanschaf van een nieuwe dieselauto met roetfilter en de bezitter van een dieselauto Euro 500,- bij de aanschaf van een roetfilter voor zijn bestaande auto, terwijl het kabinet de woningeigenaar niet stimuleert met bijvoorbeeld Euro 500,- korting bij de (eerdere) vervanging van zijn oude cv-ketel in een HR ketel. Dit zal vervroegde vervanging stimuleren in plaats van dat deze ketels nog vele jaren staan te draaien. Dat is goed voor het milieu, de portemonnee en een hogere score in het energielabel. Wel zijn er plannen voor een financiële bijdrage voor zonnepanelen e.d. en warmtepompen, maar die zijn op vele vooral vooroorlogse gebouwen niet toe te passen.





http://www.vvebelang.nl

www.vvebelang.nl