"het effect van flavonoiden op de opname van de heterocyclische amine phip" Mw.ir. M.E. Schutte: "Het effect van flavonoiden op de opname van de heterocyclische amine PhIP"

19 okt 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. I.M.C.M Rietjens (Toxicologie)
Co-Promotor: Prof.dr.ir. J.P. Groten (Promotor), Dr. G.M. Alink, Dr.ir. J.J.M. van de Sandt (TNO, Zeist)

In dit proefschrift wordt het effect van flavonoïden op de opname van het kankerverwekkende heterocyclische amine PhIP bestudeerd. Flavonoïden komen voor in o.a. groeten en fruit en beschermen mogelijk tegen het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. PhIP ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en vis en hiervan is bekend dat het mogelijk kankerverwekkend is. Recentelijk is aangetoond dat flavonoïden tijdens de darmopname interactie vertonen met transporteiwitten in de darmcel die de opname van hetercocyclische amines zoals PhIP tegengaan.
Met gekweekte darmcellen werd in het onderzoek aangetoond dat verschillende flavonoïden de opname van PhIP kunnen verhogen via remming van transporteiwitten. Dit werd bevestigd door onderzoek in proefdieren. De resultaten in dit proefschrift tonen aan dat flavonoïden en mengsels van deze stoffen de opname en biobeschikbaarheid van PhIP kunnen verhogen. Geconcludeerd wordt dat deze resultaten met gezuiverde flavonoïden aanleiding geven om meer onderzoek te doen naar het effect van groente en fruit op de uiteindelijke opname van PhIP zoals aanwezig in gebakken en gebraden vlees.

Titel proefschrift: "Effect of (mixtures of) flavonoids on the in vitroand in vivo bioavailability of 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo pyridine (PhIP): a biologically based modeling approach"
---