"het effect van flavonoiden op de opname van de heterocyclische amine
phip"
Mw.ir. M.E. Schutte: "Het effect van
flavonoiden op de opname van de heterocyclische amine PhIP"
19 okt 2007 13:30
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. I.M.C.M Rietjens (Toxicologie)
Co-Promotor: Prof.dr.ir. J.P. Groten (Promotor), Dr. G.M. Alink,
Dr.ir. J.J.M. van de Sandt (TNO, Zeist)
In dit proefschrift wordt het effect van flavonoïden op de opname van
het kankerverwekkende heterocyclische amine PhIP bestudeerd.
Flavonoïden komen voor in o.a. groeten en fruit en beschermen
mogelijk tegen het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. PhIP
ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en vis en hiervan is
bekend dat het mogelijk kankerverwekkend is. Recentelijk is aangetoond
dat flavonoïden tijdens de darmopname interactie vertonen met
transporteiwitten in de darmcel die de opname van hetercocyclische
amines zoals PhIP tegengaan.
Met gekweekte darmcellen werd in het onderzoek aangetoond dat
verschillende flavonoïden de opname van PhIP kunnen verhogen via
remming van transporteiwitten. Dit werd bevestigd door onderzoek in
proefdieren. De resultaten in dit proefschrift tonen aan dat
flavonoïden en mengsels van deze stoffen de opname en
biobeschikbaarheid van PhIP kunnen verhogen. Geconcludeerd wordt dat
deze resultaten met gezuiverde flavonoïden aanleiding geven om meer
onderzoek te doen naar het effect van groente en fruit op de
uiteindelijke opname van PhIP zoals aanwezig in gebakken en gebraden
vlees.
Titel proefschrift: "Effect of (mixtures of) flavonoids on the in
vitroand in vivo bioavailability of 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo
pyridine (PhIP): a biologically based modeling approach"
---