Gemeente Vlaardingen


Vlaardingse kerkheuvel doorgelicht

19 oktober 2007

In de Grote Kerk en op de Markt van Vlaardingen heeft begin 2007 een geofysisch onderzoek plaatsgevonden. Met een radar en tracer is de ondergrond van het oude stadscentrum in kaart gebracht. Hiermee hoopte men antwoord te krijgen op de vraag: Ligt de burcht van Dirk III verborgen onder de Markt?. Het antwoord op deze en andere vragen wordt gegeven in de nieuwe VLAK-publicatie die 19 oktober 2007 verschijnt.

De kerkheuvel van Vlaardingen vormt van oudsher het stadscentrum en herbergt volgens archeologen een schat aan informatie. De afgelopen decennia hebben historische en archeologische onderzoeken al een tipje van de sluier opgelicht. Bij een opgraving in de huidige Grote Kerk legden onderzoekers het koor en dwarsschip van een 12^e-eeuwse tufstenen kerk vrij. In 2002 is op de locatie Gat in de Markt een stukje van de 11^e-eeuwse begraafplaats ontdekt en een gracht uit de 13^e eeuw. De keermuur uit 1459 die hier werd aangetroffen, liep minstens door tot voorbij de Bredesteeg. Uit grafelijke rekeningen weten we dat er in de 14^e eeuw ten oosten van de kerk hofsteden lagen.

Onduidelijk was wat onder het marktplein verborgen lag. Er zijn speculaties dat er restanten liggen van het oudste Vlaardingse kerkje, van grafelijke hofsteden of de burcht van Dirk III. In een poging om hier antwoord op te krijgen, is er begin 2007 een geofysisch onderzoek uitgevoerd. De geplande rioleringswerkzaamheden op de Markt werden aangegrepen om het onderzoek uit te voeren.

Het geofysisch onderzoek
In opdracht van het VLAK heeft specialist de heer P.B. van der Roest, medeoprichter van Groundtracer B.V., de grond onder de Markt in kaart gebracht. Op het plein en in de zijstraten werd de georadar ingezet. Net ten noorden en ten zuiden van de Grote Kerk zijn enkele graven gedetecteerd. Op de Markt werd muurwerk aangetroffen. Daar stuitte men ook onverwacht op een grote ingraving die ooit het grootste gedeelte van het plein heeft omringd. In de zijstraten, net achter deze gracht, is opnieuw muurwerk gevonden. Tenslotte kon het traject van de 15^e-eeuwse keermuur gevolgd worden tot in de Kerksteeg en de Smalle Havenstraat. De hypothese dat de burcht van Dirk III ten zuidoosten van de tufstenen kerk en onder de huidige Markt lag, kon niet door het onderzoek bevestigd worden. Dit betekent overigens niet dat deze hypothese wordt afgeschreven. Het blijft nodig om, bijvoorbeeld door boringen, gericht controle uit te voeren op de verkregen resultaten.

Antwoorden en nieuwe mysteries
Het onderzoek in de Grote Kerk kon dankzij medewerking van het kerkbestuur worden uitgevoerd. Ondanks de vloerverwarming in het gebouw, gaf de tracer een redelijk gedetailleerd beeld. Zo bleek dat de middeleeuwse tufstenen kerk na de opgraving in 1967 in situ bewaard was gebleven. Het onderzoek leverde geen bewijzen voor oudere kerken op deze locatie. Wel werden er twee cirkelvormige structuren aangetroffen. Deze cirkels, met een diameter van 18 en 27,5 m, stellen de onderzoekers voor een raadsel. Omdat er geen informatie voor handen is over de samenstelling of diepte van deze structuren, is het moeilijk om een verklaring te geven voor hun aanwezigheid. Mogelijk zijn deze cirkels de weerslag van greppels rond een grafheuvel of een vroegmiddeleeuwse kerk. Of zijn alsnog de grachten gevonden die de burcht van Dirk III omgaven? Zonder verder archeologisch onderzoek kan hierover geen uitsluitsel geven worden.