Nederlands Vaccinatie Instituut


Griepprik voor ouderen wel zinvol

vrijdag, 19 oktober 2007

In een recent wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases wordt het nut van griepvaccinaties voor ouderen in twijfel getrokken. Dit is echter geen reden om het belang van griepvaccinatie bij ouderen te betwijfelen, zo schrijft de Gezondheidsraad in een brief aan de minister van Volksgezondheid.

Het medische tijdschrift Lancet Infectious Diseases plaatste kort geleden vraagtekens bij het nut van de griepprik. Volgens de Gezondheidsraad is het een bekend feit dat het vaccin niet altijd griep voorkomt. Het virus verandert immers snel. Toch leidt vaccinatie bij ouderen tot halvering van ziekte door griep en ziekenhuisopnames als gevolg daarvan. Ook de vermindering van sterfte is in die groep aanzienlijk. Doorgaan met het huidige programma is dus onverminderd van belang. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een briefadvies dat 4 oktober jl. werd aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Huisartsen zijn in de eerste week van oktober begonnen met vaccineren tegen de griep. In oktober en november krijgen zoals elk jaar bijna 3 miljoen mensen de griepprik. Het gaat daarbij om mensen van 65 jaar en ouder en personen met een verhoogd risico voor griep. Van hun huisarts ontvangen zij de uitnodiging voor de griepvaccinatie. Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek is verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Bronnen:

Persbericht Gezondheidsraad

Website griepprik RIVM