COLLEGEVERGADERING VAN 16 OKTOBER
Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs
1. (16-10) Het college heeft het plan van aanpak 'Jonge Moeders 2007 - 2010' vastgesteld. Het plan bevat maatregelen voor de verdere reductie van het aantal tienerzwangerschappen, de maatschappelijke en economische zelfredzaamheid van jonge moeders te verbeteren en de rol van de vaders te vergroten. Het Jongerenloket vormt de spil in het sluitende aanbod. Rotterdam telt de laatste jaren steeds minder jonge moeders. Voor 2005 schommelde het aantal rond de 2300, op 1 januari 2007 waren dat er 1737. Ook het aantal jonge moeders dat afhankelijk is van een uitkering is fors gedaald. In 2004 waren dat er nog 824, op 1 januari 2007 waren dat er 390.
Wethouder Economie, Haven en Milieu
1. (16-10) Het college heeft een reactie op het TenneT rapport 'Monitoring Leveringszekerheid 2006-2014' geformuleerd. Het college concludeert dat Electrabel een moderne centrale bouwt die past binnen de ambities van het Rotterdam Climate Initiative. Er is wat betreft de vestiging van Electrabel op de Maasvlakte geen reden om af te zien van de vrijstelling van het bestemmingsplan op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening. Het college heeft de reactie opgesteld naar aanleiding van vragen van Groen Links.
2. (16-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten medewerking te verlenen aan de vrijstellingsprocedure om uitbreiding van de bestaande E.ON energiecentrale aan de Coloradoweg op de Maasvlakte in Rotterdam, met een derde productie-eenheid mogelijk te maken. Het besluit is genomen op grond van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening
1. (16-10) Het college legt het ontwerpbestemmingsplan "Hoogvliet Oudeland" ter inzage. Het plangebied wordt begrensd door rijksweg A 15, de Vliet, de Laning en de Aveling en omhelst de sloop van ongeveer 1150 woningen, waarvoor circa 900 woningen in de plaats komen. Het plan voorziet verder in nieuwe kantoren, bedrijven en werkwoningen langs de Aveling. Het buurtwinkelcentrum wordt opgeknapt en aangevuld met een supermarkt, basisscholen en het wijkcentrum worden geconcentreerd als brede school. Gedurende de zes weken waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kan iedereen zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad.
2. (16-10) Het college legt het ontwerpbestemmingsplan "Hoogvliet Stadshart" ter inzage. Het plangebied wordt begrensd door de Laning en Groene Kruisweg, het metro/sneltramtracé naar Spijkenisse en de Aveling. Het plan omhelst de herstructurering van delen van het plangebied. Ten noorden van de Groene Kruisweg (stadshart) gaat het om de versterking van de winkelstructuur en de uitbreiding met woningbouw, horeca en andere voorzieningen. Ten zuiden van de Groene Kruisweg (middengebied Hoogvliet) en ten oosten van de Dorpsstraat gaat het om aanvullende woningbouw ter plaatse van de huidige scholen aan de Middenbaan zuid. Het is de bedoeling dat de scholen verhuizen naar een campus nabij het metrostation Zalmplaat. Gedurende de zes weken waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kan iedereen zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad.
3. (16-10) Het college legt het ontwerpbestemmingsplan "Hoogvliet Noordwest" ter inzage. Het plangebied wordt begrensd door de rijksweg A 15, de Aveling, de Groene Kruisweg en de Oude Maas. Het plan omhelst de herstructurering van delen van het plangebied. Circa 1200 woningen worden gesloopt om plaats te maken voor 1100 nieuwe woningen. Verder worden onder andere de buurtwinkelcentra opgeknapt, komt er een bedrijvenlocatie en is voor twee scholenlocaties een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bouw van bedrijven en woningen in de toekomst mogelijk te maken. Gedurende de zes weken waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kan iedereen zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad
4. (16-10) Het college heeft besloten tot de start van het vooroverleg voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het Oude Noorden. Het belangrijkste doel van het bestemmingsplan is de herstructurering van delen van het plangebied. De Roteb-locatie, de Rottebocht, het Noordplein, de locaties Jaco Catsstraat/Jensiusstraat en de Rotte zijn ontwikkelingslocaties. Op de Roteb-locatie (Zaagmolenkade / Zaagmolendrift) is momenteel een nieuwbouwplan in uitvoering dat de bouw omvat van woningen op de verdiepingen en winkels, bedrijven, kleine kantoren en maatschappelijke voorzieningen op de begane grond. Op het binnenterrein komt een gebouwde parkeervoorziening. Aan de Rottebocht (Loofdakstraat/Wolstraat) worden enige bouwblokken gesloopt en vervangen door nieuwe woningbouw. Aan het Noordplein is een ondergrondse parkeergarage gepland. Een kleinere ontwikkeling is het plan voor sloop- en nieuwbouw aan de Jacob Catsstraat/Jensiusstraat (woningen en bedrijfsruimte). Aan de Rotte (tussen Zaagmolenbrug en Noordmolenbrug) wordt een vlonder met kunstwerk mogelijk gemaakt. Gedurende de zes weken waarin het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kan iedereen zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad.
Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid
1. (16-10) Het college verleent de gevraagde vrijstelling van de winkelvoorschriften voor vervroegde zondagsopening op 23 december van 09.00 uur tot 12.00 uur voor winkels in Rotterdam-Centrum, in verband met de te verwachten kerstdrukte.
Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte
* (16-10) Het college heeft de inspraakreactie op de Startnotitie Milieu Effectrapportage (MER) 'Landschapspark Buytenland' vastgesteld. Het landschapspark Buytenland omvat 600 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied ten zuiden van Rotterdam. Het toekomstige park krijgt een belangrijke functie voor de inwoners van Rotterdam. In de inspraakreactie staat daarom dat in de startnotitie heldere criteria geformuleerd moeten worden. Op basis van deze criteria wordt bekeken welke bijdrage het park kan leveren aan het oplossen van de bestaande recreatieve tekorten in de omliggende gemeenten. Het college vraagt ook te kijken naar een tweetal gezondheidseffecten die nog niet in de Startnotitie staan. Dit in verband met de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative om in 2025 de CO2-uitstoot binnen de gemeentegrenzen te halveren ten opzichte van 1990.
* (16-10) Het college stelt de gemeenteraad voor om de motie Hulman "Onderbouwing benodigde middelen voor 'Heel niveau 4' " als afgedaan te beschouwen. De motie Hulman vraagt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de beeldkwaliteit van 'Heel' te verhogen van niveau 3,5 naar niveau 4. De beeldkwaliteit bepaalt in welke mate onderdelen in de buitenruimte er netjes en verzorgd uitzien. Om de beeldkwaliteit in alle wijken gemiddeld naar niveau 4 te brengen is een aantal randvoorwaarden noodzakelijk, namelijk technische kwaliteit, kwalitatief hoogwaardig materiaal, goede afstemming tussen de verschillende partijen en de aanwezigheid van groen. In 4 jaar tijd is hier rond de ¤ 150 miljoen voor nodig.
Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie
* (16-10) Het college heeft het Bezoldigingsbesluit aangepast, zodat de zogenaamde "in- en doorstroommedewerker" qua beloning volledig is gelijkgesteld met de reguliere rechtspositie van de ambtenaar. Vanaf 1 oktober is er dan sprake van gelijke beloning voor gelijke werkzaamheden.
* (16-10) Het college heeft de uitvoering van de Verordening 'dwangsom bij niet tijdig beslissen' gemandateerd aan de hoofden van dienst. Kern van de regeling 'dwangsom bij niet tijdig beslissen' is dat de gemeente bij het niet op tijd afwikkelen van aanvragen en bezwaarschriften een dwangsom moet betalen met een maximum van 1260 euro. Beslissingen op grond van deze verordening kunnen worden genomen door het hoofd van de dienst die het besluit al dan niet tijdig heeft genomen.
* (16-10) Het college heeft het concern opleidingsbeleid voor ambtenaren van de gemeente Rotterdam vastgesteld. Het beleid heeft als doel: "investeren in het gekwalificeerd blijven van medewerkers en leidinggevenden; de juiste persoon op de juiste plek, door het vergroten van het prestatie-, verander- en leervermogen van medewerkers en leidinggevenden." Het beleid kent vier pijlers: een open aanbod, een expertise centrum voor advies en maatwerk, Rotterdamkunde en E-leerlandschap.
Gemeentesecretaris
1. (16-10) Het college heeft besloten te benoemen tot loco-secretaris en plaatsvervangend hoofd van dienst van de Bestuursdienst: de heer C. Berg, de heer T. Quadt (tot 1 april 2008) en de heer W. Hoogendoorn (vanaf 1 januari 2008).
Schriftelijke vragen
(16-10) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van:
· Mevrouw K.M.T. Duys (CDA), d.d. 20 september 2007 inzake inburgeringscoaches,
· De heer R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) d.d. 22 augustus 2007 inzake de controle van instellingen voor kinderopvang en jeugdzorg,
· De heer H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) d.d. 24 augustus inzake Alert Systeem.
B EN W BERICHTEN 2007 - 38
Gemeente Rotterdam