PERSBERICHT
Aantal gemeenten schiet tekort
Nog steeds geen geluidskaarten vastgesteld
Delft, 19 oktober 2007
Ruim drie maanden nadat de wettelijke termijn is verstreken, hebben tien Nederlandse gemeenten nog steeds geen geluidskaart vastgesteld. Acht van hen zeggen inmiddels wel een kaart te hebben maar nog te wachten op de formele vaststelling door B&W. Twee van de 63 gemeenten die op 30 juni jl. een geluidskaart moesten hebben, zijn nog steeds niet zover.
De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) in Delft vindt dit een verontrustende situatie. De kaarten vormen namelijk de basis voor het opstellen van actieplannen. Die moeten voor 18 mei 2008 gereed zijn. Omdat burgers inspraak moeten krijgen en de gemeenteraad zijn instemming moet verlenen, zullen de conceptactieplannen al begin volgend jaar klaar moeten zijn.
Op 18 juli 2004 werden de regels van de EU-richtlijn Omgevingslawaai in de Nederlandse Wet geluidhinder vastgelegd en van kracht. Daardoor zijn bepaalde overheidsinstanties, waaronder gemeenten, verplicht geluidsbelastingkaarten en actieplannen te maken en daarover met burgers te communiceren. Een geluidsbelastingkaart (kortweg geluidskaart) laat de actuele geluidsbelasting zien in een gemeente of bij een belangrijke geluidsbron. In een actieplan worden de maatregelen beschreven om de geluidsbelasting te beperken. Bij het opstellen van zo'n actieplan moeten de burgers betrokken worden, op zijn minst via inspraak.
Waar geluidskaarten?
Niet voor elke situatie hoeven geluidskaarten en actieplannen te worden gemaakt. In de NSG-brochure 'Geluidskaarten & Actieplannen' is aangegeven welke overheden geluidskaarten en actieplannen moeten maken en voor welke soorten geluidsbronnen. Daaruit kan men afleiden of dat ook in zijn/haar situatie moet gebeuren.
Op de NSG-website www.nsg.nl kan men op de pagina Links doorlinken naar de websites van Rijkswaterstaat en ProRail waar men de geluidskaarten van alle (spoor)weggedeelten vindt waarvoor actieplannen worden opgesteld.
Inspraak
Vind je als burger dat in je woonomgeving iets aan de geluidsoverlast moet gebeuren? Heb je last van geluid van een weg, spoorweg of Schiphol? Wil je een natuurgebied beschermen tegen te veel geluid of vind je dat er meer ruimte moet komen voor stilterecreatie? Bij de totstandkoming van actieplannen kunnen burgers hun wensen naar voren brengen en gebruikmaken van de inspraakmogelijkheden. Hoe men dat kan doen, leest men in genoemde (gratis) NSG-brochure die is te downloaden via www.nsg.nl.
Eveneens kan men via deze website de NSG-aanbevelingen voor een 'goed actieplan' downloaden. Een extra hulpmiddel voor wie van de inspraak gebruik gaat maken.
---
TNO