ChristenUnie


Wetenschappelijk Instituut
WI over toekomst van Europa

WI over toekomst van Europa

dom keulen vrijdag 19 oktober 2007 15:27 Karel Smouter loopt dit najaar stage bij het Wetenschappelijk Instituut. Hij wordt ingezet op een project over de toekomst van Europa. Aandachtspunten zijn Europa als culturele waardengemeenschap, het democratisch gehalte van besluitvorming binnen de Unie en de toekomst van het Europese sociale model.

Waar ga je je mee bezig houden bij het WI?

Het kortste antwoord op deze vraag is `de toekomst van Europa'. Omdat ik geen futuroloog of astroloog ben, doe ik dit door eerst te kijken naar de geschiedenis. Na eerst te onderzoeken hoe christelijke partijen in het verleden dachten over het Europees integratieproces, probeer ik vervolgens deze lijnen door te trekken naar de thema's die nu spelen. Ik richt me daarbij op drie hoofdthema's: Europa als culturele waardengemeenschap, het democratisch gehalte van besluitvorming binnen de Unie en de toekomst van het Europese sociale model.

Europa is een belangrijk issue. Waarom is dat zo, denk je?

Omdat het op dit moment voor veel mensen - zelfs voor politici - onduidelijk is welke kant we opmoeten met Europa. De Europese Unie heeft in het verleden bijzonder veel goeds opgeleverd, maar staat nu voor een aantal lastige keuzes die de toekomst van Europa voor een groot deel zullen bepalen. Denk aan eventuele toekomstige uitbreidingsrondes (Balkanstaten, Turkije, Oekraine), maar ook aan verbeteringen op het gebied van besluitvorming en legitimering van beleid en de ontwikkeling van een gezamenlijk Buitenlandbeleid.

Je hebt onlangs een reis gemaakt in het voetspoor van Abraham Kuyper. Kun je daar wat meer over vertellen?

Samen met mijn toenmalige verloofde en huidige vrouw Lotte ben ik afgelopen zomer van Amsterdam naar Jeruzalem gereisd. Over land per trein en over water per schip. We deden onderweg 13 landen aan in 5 weken en spraken met wie we maar tegenkwamen over hun leven, hun land en hun overtuigingen. Dit heeft geresulteerd in een reisverslag op internet (www.omdeoudewereldzee.nl) en een drieluik voor het opinieblad CV-Koers (www.cvkoers.nl).
We volgden tijdens de reis dus het voetspoor van Abraham Kuyper, die precies 100 jaar geleden een lijvig boek uitbracht over zijn reizen. Omdat de Europese Unie dit jaar 50 jaar oud is geworden, lag het voor de hand dat de inhoudelijke focus van de reisverslagen zou komen te liggen bij - kort gezegd - de plaats en taak van Europa in de wereld. Als journalist heb je altijd maar beperkte tijd om thema's goed uit te zoeken. Tegelijk was er binnen mijn studie (Filosofie aan de VU) ruimte voor een `wetenschappelijke stage'. Zo kwam studie en werk mooi samen en kon ik hier terecht om de Europese Integratie eens aan een systematisch onderzoek te onderwerpen.

Wat is verder je achtergrond?

Na 2 jaar studeren in Nijmegen - Culturele Antropologie & Ontwikkelingsstudies - ontdekte ik dat ik beter met ideeen uit de voeten kan, dan met cijfers en statistiek.
Ik ben toen geswitched naar Amsterdam om daar Sociale en Culturele Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit te gaan studeren. Mijn bachelor hoop ik daarom komend voorjaar af te ronden.
Naast mijn studie en werk als journalist ben ik actief geweest in achtereenvolgens de muziekwereld (www.peacedog.nl), de campagnewereld (FairFood en Time To Turn) en de culturele sector (Either/Or, www.eitheror.nl). Bij Time to Turn werkte ik mee aan nieuwe projecten zoals CuliCult, het Bezielingsfestival en de Westerse Bijbelcampagne. Sindsdien ben ik blijven proberen om op een creatieve manier internationale thema's aan de orde te brengen. Zo organiseerde ik afgelopen voorjaar een studiereis naar Iran -
http://www.llink.nl/Salam-Iran.1327.0.html - en was daar afgelopen zomer de Wereldzee-reis.
Wonen doe ik ondertussen niet langer in Amsterdam, maar in Baambrugge. Samen met mijn vrouw - sinds 3 weken - bewoon ik daar een mooi boerderijtje.
Wat kerk betreft neem ik tegenwoordig deel aan een avontuurlijke nieuwe gemeenschap in Amsterdam - Via Nova (www.vianova-amsterdam.nl). Mijn taak is daar om met een team kunst in de samenkomsten te integreren.