CDA

a_.jpg&tabid=157&mid=1006] 19 oktober 2007 - Nieuws - 'Te veel taakstraffen niet goed voor geloofwaardigheid rechtssysteem'

Het CDA is verontrust over de berichten van het tv-programma Zembla dat regelmatig taakstraffen worden opgelegd voor ernstige misdrijven, waaronder gewelds- en zedendelicten.

Woordvoerder Sybrand van Haersma Buma: âHet is niet de bedoeling dat taakstraffen worden opgelegd voor dit soort zware misdaden. Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid van het Nederlandse rechtssysteem.â

Tijdens het mondelinge vragenuur van deze week heeft de Tweede Kamer over de taakstraffen gesproken. Minister Hirsch Ballin (Justitie) deelt de zorgen van de Kamer. Hij laat onderzoeken of het Openbaar Ministerie te vaak taakstraffen eist, of dat rechters lagere straffen opleggen dan geëist. Als blijkt dat dat nodig is, zullen de regels voor het opleggen van taakstraffen worden aangescherpt.

Het CDA is blij met het onderzoek en heeft de minister gevraagd ook te bekijken of er verschillen zijn per arrondissement in de hoeveelheid opgelegde taakstraffen. Van Haersma Buma: âHet is belangrijk om te weten of in het hele land op dezelfde manier wordt gestraft, of dat dit zich concentreert bij een aantal rechtbankenâ. De minister heeft toegezegd dit in het onderzoek te betrekken.