Gemeente Groningen


Groningen scoort weer goed in Europese stedenlijst Groningen staat vijftiende in de ranglijst van succesvolle middelgrote Europese steden. Van de Nederlandse steden staan Eindhoven (8e) en Nijmegen (14e) hoger. De stad laat Maastricht (18e) en Enschede (21e) achter zich.

Bovenaan staat Luxemburg, gevolgd door het Deense Aarhus en Turku in Finland. Opvallend is dat de helft van de steden in de top tien uit de twee Scandinavische landen Denemarken en Finland komt. De ranglijst is het resultaat van onderzoek door de Technische Universiteit Wenen. Het onderzoek richtte zich op middelgrote Europese steden met een universiteit en een achterland van minder dan anderhalf miljoen mensen.

Productiviteit
De onderzoekers hebben gekeken naar economie, de bevolking, leefbaarheid, mobiliteit, bestuur en omgeving. Groningen scoort enorm goed op de economische factoren productiviteit en flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Andere punten waar de stad in uitblinkt zijn sociale cohesie, onderwijs en kwaliteit van de huisvesting (leefbaarheid) en de aanwezigheid van ICT-infrastructuur (mobiliteit). Ook kwa transparantie van het bestuur doet Groningen het goed.

Vervuiling
Opvallend is dat de stad met de beste binnenstad van Nederland het slechtst scoort op de leefbaarheidfactor toeristische aantrekkelijkheid. Op drie economische punten scoort Groningen ook slecht: ondernemerschap, internationale verankering en `economisch imago en handelsmerken'. Op het onderwerp omgeving haalt Groningen strafpunten met de aantrekkelijkheid van de natuurlijke omgeving en vervuiling. Verder blinkt de Groninger niet uit in het met open blik naar de wereld kijken.

Leuk
Groningen doet het goed in Europese onderzoeken. In juli publiceerde de Europese Commissie nog een onderzoek waaruit bleek dat geen stedeling in Europa zo tevreden met z'n stad is als de Stadjer. Aan het onderzoek van de Weense universiteit heeft ook de TU Delft meegedaan. TU Delft-medewerker Evert Meijers, onderzoeker stedelijke en regionale ontwikkeling, zegt in het Dagblad van het Noorden: "Met onze vergelijking geven we aan hoe de steden ervoor staan en waar hun goed en slechte punten zitten. Ranglijsten zijn altijd leuk, maar we willen dat beleidsmakers en politici er ook wat mee kunnen. Als we het onderzoek over een paar jaar herhalen, zou je veranderingen moeten zien."