Voedingcentrum
Voor professionals: de Richtlijnen goede voedselkeuze
19 oktober 2007
Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen goede voedselkeuze (RV)
gereed. Deze richtlijnen zijn afgeleid van de Richtlijnen goede
voeding (RGV) van de Gezondheidsraad. Het verschil is dat de RGV zich
vooral richten op voedingsstoffen en dat de RV zich richten op
voedingsmiddelen. Daardoor geven deze richtlijnen van het
Voedingscentrum aan hoe een voedselkeuze eruit kan zien die is gericht
op het realiseren van de RGV. De RV vormen het uitgangspunt voor de
voorlichting aan de consument: ze worden vertaald in
voorlichtingsboodschappen en -materialen gericht op de consument,
zoals de Schijf van Vijf.
Download het pdf-document van de Richtlijnen goede voedselkeuze
De Richtlijnen goede voedselkeuze (RV) zijn dus bedoeld als basis voor
de voorlichting aan de consument. Daarnaast zouden ze als uitgangspunt
moeten dienen voor productontwikkeling door de industrie. Het is
namelijk wenselijk dat er meer producten worden ontwikkeld die door
hun samenstelling âde gezonde keuzeâ tot âde gemakkelijke keuzeâ
maken.
Hoe zijn de Richtlijnen goede voedselkeuze opgebouwd?
Bij de RV worden de voedingsmiddelen geordend in productgroepen.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de productgroepen van de
basisvoedingsmiddelen (hoge voedingsstoffendichtheid) en de
niet-basisvoedingsmiddelen.
De RV bestaan uit:
* Aanbevolen hoeveelheden basisvoedingsmiddelen per
leeftijd/geslachtgroep (de basisvoeding)
* Adviezen voor keuze binnen productgroepen
* Adviezen voor de keuze van niet-basisvoedingsmiddelen
Bij de totstandkoming van de RV is gestreefd naar een zo goed
mogelijke wetenschappelijke onderbouwing en een zo goed mogelijke
toepasbaarheid in de praktijk. Daarbij is het Voedingscentrum begeleid
door een commissie bestaande uit deskundigen op het gebied van
voedselconsumptie. De RV zijn teruggekoppeld aan de Gezondheidsraad.
Dynamisch geheel
De RV zijn een dynamisch geheel. Veranderingen in wetenschappelijke
inzichten, voedselconsumptie, samenstelling van het
voedingsmiddelenaanbod, uitkomsten van discussies over logoâs en
voedingsprofielen e.d., kunnen aanleiding geven om in de toekomst deze
richtlijnen aan te passen.