Senternovem


Nieuws

19-10-2007 | Plannen voor Cradle to Cradle kantorenpark in Haarlemmermeer

In het gebied van Werkstad A4 (Haarlemmermeer) moet het eerste duurzame full service kantorenpark van Nederland komen volgens het principe van Cradle to Cradle. Dit plan is op donderdag 11 oktober jongstleden, tezamen met wethouder Economische Zaken, mr. A.Th.H. van Dijk, van de Gemeente Haarlemmermeer gepresenteerd. Het kantorenpark is het eerste plan voor de duurzame ontwikkeling van Werkstad A4, in lijn met de door de gemeente gestelde leefbaarheidskaders.

Nieuw concept Park 20|20
Delta Development Group, VolkerWessels, Reggeborgh Groep en de Gemeente Haarlemmermeer gaan de komende periode onderzoeken hoe de verdere ontwikkeling van het ambitieuze Park 20|20 vorm moet worden gegeven. Een duurzaam, full service kantorenpark van ongeveer 114.000 m2 in Haarlemmermeer op Beukenhorst Zuid met uitstekend openbaar vervoer. Voor de ontwikkeling van het masterplan voor Park 20|20 is gekozen voor de Amerikaanse architect William McDonough, internationaal bekend om zijn visie op het gebied van duurzaam bouwen en hergebruik en bedenker van het Cradle to Cradle principe. Park 20|20 is een nieuw concept en moet het eerste full service Cradle to Cradle kantorenpark in Nederland worden waarbij optimale integratie plaatsvindt tussen duurzaam bouwen, een hoogwaardige openbare ruimte en de nieuwe manier van werken. Het plan speelt in op een aantal sociaal-economische en ecologische vraagstukken van deze tijd. Voorbeelden hiervan zijn de behoefte om werk en privéleven eenvoudiger te kunnen combineren, het behouden en aantrekken van getalenteerd personeel maar ook zaken als global heating, biodiversiteit, het zuiveren van water en verminderen van de afvalproblematiek.

C2C-principes
Bij de ontwikkeling van Park 20|20 worden vanaf het eerste ontwerp de ambities ten aanzien van duurzaamheid en leefbaarheid gecombineerd door onder andere:

* Een centraal en geïntegreerd energiesysteem met duurzame opwekking van energie en warmte-koudeopslag in de bodem;
* Een integraal watermanagementsysteem met hergebruik en zuivering;
* Een optimale plaatsing en isolatie van gebouwen ter minimalisering van energieverbruik en maximalisering van het gebruik van zonne-energie;

* Integratie van landschap en gebouwen ter stimulering van de biodiversiteit en erbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte;

* Centrale parkeervoorzieningen;

* Centrale openbare ruimten met hoogwaardig voorzieningenniveau;
* Eenheid van architectuur gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe.

Het opzetten van zo´n ambitieus project kan alleen in samenwerking met de gemeente. Alleen op grotere schaal is integratie van duurzaamheid, parkmanagement en facilitaire diensten mogelijk volgens Delta Development Group.

Werkstad A4
Het vrachtvervoer via de lucht groeit de komende jaren naar verwachting met 6% per jaar. Voor een goede afhandeling van de vracht en waardetoevoegende activiteiten, is rondom Schiphol aanzienlijk meer ruimte nodig. Dit gebied wordt op duurzame wijze ontwikkeld volgens door de gemeente opgelegde leefbaarheidskaders. De aanleg van WA4 resulteert in een goed en multimodaal logistiek terrein, dat de concurrentiepositie van Schipholgebonden bedrijven versterkt. Het gebied WA4 bestaat uit een aantal bestaande en nieuwe bedrijventerreinen A4 zone West, Schiphol Logistics Park, Glastuinbouw Rijsenhout, en bestaande bedrijventerrein De Hoek, De Hoek Noord en Beukenhorst Oost-Oost.
Daarnaast is een Ongestoorde Logistieke Verbinding (OLV) van Schiphol naar WA4 gepland om de rijksweg A4 te ontlasten van vrachtverkeer. Park 20|20 op de locatie Beukenhorst Zuid is een eerste stap in de ontwikkeling van WA4. De ontwikkeling is van belang voor de gemeente Haarlemmermeer in de totale ontwikkeling van Werkstad A4, omdat het het eerste plan is dat geënt is op de door de gemeente voorgestelde duurzame ontwikkeling.

Onderzoek
De komende periode wordt gebruikt om gezamenlijk invulling te geven aan de ontwikkeling van Park 20|20. Nader onderzoek wordt verricht naar de ecologische en economische haalbaarheid van maatregelen, ruimtelijkeordeningsprocedures en fasering van het plan. De planning is om in november 2007 met alle partijen overeenstemming te bereiken en zo verdere uitwerking van het plan vorm te geven. Werkstad A4 is één van de projecten van het Urgentieprogramma Randstad (UPR) die door het Rijk zijn aangewezen. In het najaar van 2007 krijgt de Werkstad A4 een nieuwe naam.