VVD


19-10-2007

Maaten "Regeringsleiders gedragen zich als kleine kinderen"

Vannacht hebben de Europese regeringsleiders in Lissabon een akkoord gesloten over het Europese hervormingsverdrag.

VVD-eurofractievoorzitter Jules Maaten is kritisch over de manier waarop het verdrag tot stand is gekomen: "Dit besluitvormingsproces stamt uit de Middeleeuwen. Veel landen hebben zich niet van hun beste kant laten zien door te blijven zeuren als kleine kinderen. Jengelende kinderen moet je niet altijd hun zin geven."

Om tot overeenstemming te komen zijn veel cadeautjes uitgedeeld. Zo krijgt Italië een extra zetel waardoor het EP naar 751 zetels stijgt, mag Bulgarije het cyrillische "Evro" blijven gebruiken, heeft Polen het voor elkaar gekregen het besluitvormingsproces nog een aantal jaren te kunnen blokkeren en mag Oostenrijk Duitse studenten weren van hun universiteiten.

Maaten is wel positief over het feit dat na jarenlang steggelen er eindelijk een akkoord is gevonden: "Dit verdrag is beter dan de huidige situatie. Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs, maar zorgt wel voor meer democratie in Europa. Het EP krijgt meer invloed waardoor de Nederlanders en andere Europeanen meer directe invloed kunnen uitoefenen op het beleid."