Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Gebiedsverboden voor overlastgevenden in H-buurt

De H-buurt in stadsdeel Zuidoost kampt al enige tijd met meerdere vormen van overlast en criminaliteit door groepen jongeren en drugsverslaafden. Op verzoek van stadsdeelbestuur en politie heeft de burgemeester van Amsterdam het gebied aan de zuidzijde van winkelcentrum Amsterdamse Poort aangewezen tot overlastgebied. In een overlastgebied kan de politie overlastgevende personen tijdelijk verbieden zich daar nog op te houden.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet:"Ik ben heel blij met dit extra middel om de overlast in deze wijk tegen te gaan. De politie kan hierdoor de personen die voor overlast zorgen ook daadwerkelijk wegsturen. Een heel nuttig middel dat naar mijn mening in combinatie met onze voorgestelde en inmiddels gestarte sociale en preventieve maatregelen snel zal leiden tot positieve resultaten."

De H-buurt kampt al langere tijd met leefbaarheidsproblemen, veelal veroorzaakt door jongeren en drugsverslaafden. Stadsdeelbestuur, woningcorporaties Rochdale en Ymere en politie hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld om de problemen aan te pakken. Een twintigtal projecten voeren deze partners nu in deze buurt uit. In 2010 moet hiermee de leefbaarheid in de wijk rond het gemiddelde niveau in het stadsdeel liggen.

Deze twintig projecten zijn onderverdeeld in fysiek (schoon en heel), veilig en sociaal-economisch. Fysieke projecten zijn bijvoorbeeld het extra onderhoud van de openbare ruimte door het stadsdeel. Of de inzet van Ymere in Heesterveld, waar intensief onderhoud en aanstellen van een huismeester zorgt voor een schone en hele leefomgeving.

Op het gebied van veiligheid zal eind dit jaar het project Zoeklicht Plus in de H-buurt worden uitgevoerd. Hierbij werken de gemeentelijke Dienst Wonen samen met politie, woningcorporatie, sociale dienst, Dienst Werk en inkomen en de afdeling leerplicht. Gegevens wisselen ze met elkaar uit om zo met name woon-, uitkerings-, en persoonsfraude tegen te gaan. Een ander veiligheidsproject is de aanpak van de jongerenoverlast in en rond de flats Hoptille en Hogevecht. Sinds augustus 2007 werken de partijen gezamenlijk aan een gecombineerde aanpak van de criminele kern en de daaromheen hangende overlastgevende jongerengroepen. Extra surveillance en gerichte acties door de politie in combinatie met een activiteitenaanbod en toeleiding naar werk en opleiding moet deze overlast indammen.

Om de sociaal-economische positie van bewoners te verbeteren is in augustus 2007 het project Kansrijk Zuidoost van start gegaan in de buurt. Speciaal daarvoor opgeleide bewonersadviseurs gaan van deur tot deur. Wanneer ze een probleem signaleren zoeken ze samen met bewoners naar een oplossing op maat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze doorverwijzen naar hulpverlenende organisaties op het gebied van bijvoorbeeld werk en inkomen, schuldhulpverlening, scholing of opvoedingsondersteuning.