Gemeente Den Haag

De gemeente gaat samen met Staedion een stedenbouwkundige studie uitvoeren voor de realisatie van ongeveer 400 nieuwe appartementen en eengezinswoningen in de Steden (Bouwlust) in Den Haag Zuidwest.

In november 2007 wordt met de studie gestart, de studie wordt naar verwachting in november 2008 afgerond. Deze woningen bieden woonruimte aan jong en oud. In eerste instantie wordt er gekeken naar de sloop van ongeveer 500 verouderde woningen. Dit is één van de onderwerpen die in de Nota van Uitgangspunten staat, die is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

De Steden is een buurtje in de wijk Bouwlust en wordt begrensd door de Beresteinlaan, de Eindstede, de Vrederustlaan, de Nevenstede en de Winkelstede.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): "De Steden is een buurt waar nog veel mogelijk is. Met deze Nota van Uitgangspunten streven we ernaar om in De Steden een goede mix van gevarieerde woningen aan te bieden. Voor jonge gezinnen met kinderen, ouderen, tweepersoonshuishoudens, zowel in de sociale sector als in de koopsfeer. Verder is er in de Nota van Uitgangspunten veel aandacht voor het groene karakter van de wijk, de speelvoorzieningen, verkeersstromen, parkeren en de zogenaamde dertig kilometerzones.

Den Haag Zuidwest
Den Haag Zuidwest is een ruim opgezet woongebied met een zestig jaar oude historie. Het heeft veel groen, brede straten en lanen en volop speel- en rustplekken. Den Haag Zuidwest staat voor Leef Ruim. Het gebied, met in totaal circa 29.000 huishoudens, wordt sinds 1998 grondig vernieuwd: fysiek, sociaal en economisch. Tot 2010 worden ruim 8.700 verouderde corporatiewoningen grondig gerenoveerd of gesloopt en vervangen door zeer gevarieerde nieuwbouw: eengezinswoningen, maisonnettes en appartementen. De nieuwe woningen worden in allerlei soorten en maten en in verschillende prijsklassen gebouwd. Zuidwest biedt haar inwoners daarmee steeds meer ruimte om binnen hun eigen wijk naar andere huizen door te groeien. Ook krijgt Zuidwest voor nieuwe inwoners een steeds ruimere keuze om in het gebied te komen wonen.

Procedures
Nadat de uitgangspunten voor De Steden zijn vastgesteld, kan de gemeente een stedenbouwkundig plan maken. Met dit plan gaat de gemeente samen met Staedion naar de buurt om te mensen te informeren en bij de plannen te betrekken.